Djeca u Srbiji govore hrvatski!

“Zamalo nisam pao u nesvijest kada mi je sin nekidan rekao da kralj i kraljica žive u ‘velebnim palačama'”, ispričao je zabrinuti Beograđanin, čiji je sin počeo koristiti hrvatske riječi koje je naučio gledajući crtiće. Naime, većina crtanih filmova u Srbiji je sinkronizirana na hrvatski jezik!

“Gotovo 90 posto crtanih filmova koji se mogu naći u videotekama i na ulici sinkronizirano je na hrvatski jezik! Mališani iz Srbije tako putem ovih filmova usvajaju riječi tijekom, vjetrovito, tjedan, glazba, uhititi, kolodvor”, piše srbijanski list “Press”.

Naime, list piše kako im se obratio otac četverogodišnjeg dječaka, koji kaže da mu je sin zbog ovakvih propusta počeo govoriti tjedan umjesto sedmica, a njega da zove tatek!

“Proveo sam neko svoje istraživanje i ustanovio da je 90 posto filmova po videoklubovima, kao i onih koji se prodaju na ulici, sinkronizirano na hrvatski jezik. Većina titlova je također na hrvatskom. Naša država očigledno nema sistematski pristup ovom problemu, pa je lakše uzeti tuđe. Zamalo nisam pao u nesvijest kada mi je sin nekidan rekao da kralj i kraljica žive u velebnim palačama”, ispričao je zabrinuti otac Đorđe Popović.

Popović je objasnio da sebe ne smatra nacionalistom, ali smatra da djeca trebaju rasti uz sadržaje na materinjem jeziku.

Novinari Pressa zatim su izašli na teren, i na jednoj od najprometnijih ulica Beograda zaista pronašli crtiće poput Bambija i Tri praščića na hrvatskom jeziku.

“Nitko ne kontrolira na kojem jeziku je sinkroniziran ili titlovan neki film”, priznala je jedna od prodavačica. I radnica jedne videoteke potvrdila je da od distributerskih kuća dobivaju filmove koji su u najvećem broju titlovani ili sinkronizirani na hrvatski jezik.

“Vjerojatno je u pitanju financijski ‘momenat’. Sinkronizacija nije jeftina i njima je očigledno lakše kupiti filmove od Hrvata”, kazala je sugovornica “Pressa”.

Osim što gledaju i slušaju crtiće na hrvatskom jeziku, u Srbiji se već duže vrijeme u trgovinama nalaze i slikovnice na hrvatskom jeziku, pa djeca čitaju kako će “baka uzeti škare i rasporiti trbuh vuku”, zgraža se list. [Dnevnik.hr]