Dodik: BiH treba biti federalno-konfederalna zemlja s tri političko-teritorijalne jedinice

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da politički gledano, Bošnjaci imaju najveću odgovornost za dugoročnu stabilizaciju prilika u BiH i kao politička strana moraju dati koncesije.

“Oni su ostali zarobljeni u tome da su žrtve rata, što nesumnjivo jesu. Ali, za žrtve rata postoji i odgovor koji se zove procesuiranje onih koji su počinili zločine”, rekao je Dodik.

Predsjednik RS-a, inače, danas je gostovao u talk-showu urednika i voditelja Marija Vrankića ‘Dobar, loš, zao’ na TV1.

Dodik je za TV1 rekao da RS ne štiti nikoga tko je optužen za ratne zločine i da ne krije dokumentaciju, čime je ispunila svoj dio pravne obveze i odgovornosti prema samim žrtvama.

Dodik smatra da BiH treba da bude složena, decentralizirana zajednica u kojoj se uvažavaju u potpunosti interesi konstitutivnih naroda u politički-teritorijalnom smislu.

“Mislimo da je krajnji cilj za potpunu stabilizaciju BiH da se odredi kao federalno-konfederalna zemlja s tri političko-teritorijalne jedinice, republike, entiteta koje će na razini BiH imati jasno precizirane okvire za dogovor vezane za inozemstvo. BiH i jest po Daytonu tempirana da samo ima međunarodni subjektivitet, a da je sva unutarnja vlast na razini entiteta”, istaknu je Dodik.

Govoreći o položaju Hrvata u BiH, Dodik je rekao da je na sceni politički obračun Bošnjaka s jednim konstitutivnim narodom kome devastiraju politička ulogu i u čije ime biraju predstavnike u zajedničke institucije, čime se urušava suština Daytonskog sporazuma – paritet i balans.

“Taj proces se neće zaustaviti s Hrvatima, a takva tendencija i proces ne odgovara ni nama u Republici Srpskoj jer ne želimo za nekoliko godina da se i mi suočavamo s takvim procesom i tendencijom”, rekao je Dodik.