Dodik još jednom osporio genocid i najavio otcjepljenje RS

Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik ponovo je doveo u pitanje genocid kojeg su snage bosanskih Srba u srpnju 1995. godine počinile nad Bošnjacima u Srebrenici te je opet zaprijetio otcjepljenjem RS od Bosne i Hercegovine.

Kako je objavljeno na internetskoj stranici DodikoveStranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), on je na stranačkom predizbornom skupu održanom u petak navečer u Srebrenici kazao kako tamo nije bilo genocida.

“U Srebrenici nije bio genocid jer je veliki broj Bošnjaka otišao iz Srebrenice prema Tuzli i drugim gradovima”, izjavio je Dodik osporavajući tako činjenični genocid koji je utvrdio Međunarodni sud pravde (ICJ) odlučujući o tužbi koju ju je BiH podnijela protiv Srbije zbog agresije i genocida.

Dodik je dodao kako se na kani ispričavati Bošnjacima za stradanja koja su pretrpjeli u proteklom ratu sve dok se oni ne ispričaju Srbima te je poručio kako će isključivo Srbi odlučivati hoće li RS ostati u sastavu BiH.

“Mi smo donijeli zakon o referendumu, a referendum o samostalnosti bit će onda kada ja ocijenim da je za to pogodno vrijeme”, izjavio je Dodik.