Dodik: Nećemo dopustiti dovođenje 100.000 bošnjačkih glasača u Republiku Srpsku

Presjednik Republike Srpske Milorad Dodik ustvrdio je danas u Višegradu da RS “neće ostati mirna na najave da se ovdje dovede 100.000 Bošnjaka koji će glasati, da bi napravili novu političku strukturu, a zatim otišli”.

“Nećemo ostati mirni na tu aktivnost i za nas je to neprihvatljivo”, rekao je Dodik. Dodaje da svaki Bošnjak, koji se hoće vratiti i živjeti u RS je dobro došao i može živjeti slobodno, ali da je neprihvatljiva “svaka spekulacija iz Sarajeva o dovođenju 100.000 ljudi koji bi glasali, a nakon mjesec dana bi se vratili u Federaciju”.

Tvrdi i da nije točno da je Srebrencica uspješan primjer toga. “Srebrenica je neuspješan primjer njihove politike”, ustvrdio je Dodik u izjavi novinarima.

“Mi to nećemo dozvoliti. Niko nas neće ‘namagarčiti'”, dodao je također entitetski predsjednik navodeći da je “RS trajna kategorija i da ona zna što radi i donijet će zakone koji neće moći nitko ignoriati.

Komentirajući izjavu novoizabranog predsjednika Svjetskog bošnjačkog kongresa (SBK) Mustafe ef. Cerića “da Bošnjačko pitanje na Balkanu nije vjersko, već nacionalno i da se svi Bošnjaci svijeta moraju probuditi”, Dodik je rekao da je “njegova poruka Bošnjacima da se manu Republike Srpske”.

Kazao je da “Cerić i ‘ostali’ ponovo pokušavaju na nacionalnoj osnovi konfrontirati Srbe i Bošnjake”.

“Mi se moramo razgraničiti u svakom pogledu. Bosna ne pripada njima, ovdje u Višegradu ni u Banjoj Luci. Ovo je Republika Srpska, koja je dio BiH i to je nesumnjivo”, kazao je, između ostalog, Dodik.

On ne spori da svi imaju slobodu kretanja i druge slobode, ali ističe: “Ne mogu se baviti spekulacijama te da pokazivati, u nekoj ranoj fazi, da im njihov brojčani sastav omogućava da nas preglasaju i da oni odrede kako ćemo mi živjeti i ovdje biti majorizirani”.

“Uvijek ću se boriti protiv toga”, dodao je Dodik.

Entitetski predsjednik je ovu izjavu dao danas u Višegradu, gdje je, u “Andrićgradu” prisustvovao otvaranju ulica nazvane “Mlada Bosna”.

Dodik i režiser Emir Kuturica ponovili su ranije tvrdnje o “velikom projektu” koji predstavlja ovaj grad od kamena.

Današnjem otvaranju ulice Mlada Bosna i nekih poslovnih objekata nije prisustvovao novi načelnik Višegrada Slaviša Mišković iz SDS-a.