Dodik u pismu Ban Ki-moonu: Inzko iznosi neutemeljene optužbe

Predsjednik Republike srpske Milorad Dodik uputio je glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu, članicama Vijeća sigurnosti i članicama Vijeća za provedbu mkra (PIC) pismo u kojem navodi da želi skrenuti pažnju na “određene činjenice koje ukazuju na potpuno drugačiju sliku od one koja se pokušava predstaviti od strane visokog predstavnika“.

U pismu, upućenom u povodu predstojeće rasprave u Vijeću sigurnosti UN-a o BiH, Dodik se osvrće na “stavove visokog predstavnika kojima se interpretiraju namjere i priroda političkih aktivnosti vodstva Republike Srpske”, ističući pri tome da je riječ “o potpuno netočnoj i iskrivljenoj predstavi o legitimnim političkim aktivnostima”.

“Simptomatično je da visoki predstavnik iznosi najteže moguće optužbe o kršenju Daytonskog sporazuma, a da pri tome ne nudi ni jednu konkretnu referencu na konkretan dio nekog od aneksa Daytonskog sporazuma koji je navodno prekršen. Izuzev u jednom slučaju gdje se referira na odredbu o međunarodnom i međuentitetskom kriminalu, a na koji ću se naknadno specifično osvrnuti, u svim slučajevima govori se paušalno o kršenju aneksa 4 i 10, ali bez ukazivanja na konkretnu odredbu koja se krši”, piše Dodik.

Po njegovom mišljenju, “razlog zbog kojeg se ne spominju konkretne odredbe je veoma jednostavan: takve odredbe nema, pa time nema nikakvog kršenja Daytonskog sporazuma”.

Visoki predstavnik, tvrdi Dodik, svojim stavovima pokušava zavarati Vijeće sigurnosti i na taj način pribaviti neophodnu podršku za nastavak svog djelovanja izvan mandata koji mu je dat Daytonskim sporazumom i relevantnim rezolucijama Vijeća sigurnosti.

Dodik dalje ističe da referendum koji je raspisan u RS nije referendum o secesiji, niti o statusu RS-a, niti je uvertira u neki od ovih referenduma. “Referendum u Republici Srpskoj raspisan je potpuno legalno i predstavlja legitiman način da se utvrdi stav građana Republike Srpske o pitanju koja po Ustavu Republike Srpske, ali i aneksu 4 Daytonskog sporazuma jesu nadležnost Republike Srpske, a to je pravosuđe”, tvrdi Dodik.

“Daytonskim sporazumom je jasno i nedvosmisleno navedeno da sve nadležnosti koje nisu izričito navedene kao nadležnosti zajedničkih institucija BiH pripadaju entitetima. Ustav BiH ne poznaje nadležnost za pravosuđe, pravosuđe nije izričito u aneksu 4 navedeno kao nadležnost BiH, prema tome prostora za različitu interpretaciju jednostavno nema”, piše dalje predsjednik RS-a.

Dodik također optužuje visokog predstavnika Valentina Inzka da “netočnom interpretacijom pokušava Vijeće sigurnosti navesti na krivi trag i time po svaku cijenu osigurati temelj za optužbe da je RS prekršila neku od odredbi Ustava i Daytonskog sporazuma”.

Ponavlja i kako Ustav BiH poznaje isključivo Ustavni sud BiH i tu pravosudnu nadležnost nitko iz RS-a ne spori, međutim, Sud i Tužiteljstvo BiH “nisu dio Ustava BiH i kao takvi ne mogu se smatrati kategorijom koju poznaje Daytonski sporazum”.

“Dokaz su i pokušaji promjene i dopune Ustava BiH kao aneksa 4 Daytonskog sporazuma kojima se tek predlaže da se kao nadležnost BiH uvrste pravosudni organi. Da su oni već sada ustavna kategorija, kako tvrdi visoki predstavnik, onda ne bi bilo potrebe dopunjavati Ustav BiH”, dodaje Dodik.

Kao “potpuno netočnu” odbacuje i tvrdnju visokog predstavnika da je rukovodstvo RS samim referendumskim pitanjem dovelo u pitanje ovlasti visokog predstavnika koja mu osigurava Daytonski sporazum, relevantne rezolucije Vijeća sigurnostia kao i Bonnska deklaracija. Referendumskim pitanjem ne dovodi se u pitanje autoritet visokog predstavnika, već isključivo čin nametanja zakona koji nije predviđen ni jednim od pomenutih dokumenata”, tvrdi Dodik.

“Specifično,smatra Dodik, referendum traži stav građana RS o nametnutim zakonima od strane visokog predstavnika o Sudu BiH i Tužiteljstvu BiH. Ono što ova dva zakona čini dodatno spornim, pored činjenice da ne postoji ovlaštenje za njihovo nametanje, jeste i podatak da su to jedini zakoni nametnuti od strane visokog predstavnika u čijim preambulama se on ne poziva ni na jedan član ili odredbu Ustava BiH, za razliku od svih drugih zakona koje je nametnuo”, naveo je, između ostalog, entitetski predsjednik.

Dodik ističe da Republika Srpska i njeno vodstvo, ostaju u potpunosti predani Daytonskom sporazumu, svim njegovim aneksima te da su potpuno odlučni ni jednim svojim aktom ne dovesti u pitanje Daytonski sporazum niti rezolucije Vijeća sigurnosti.

“U slučaju da se u nekim aktivnostima prepoznaju elementi takvog činjenja mi smo spremni na temelju argumenata promptno djelovati i otkloniti ih, međutim, kada je u pitanju referendum, sve što je navedeno u obrazloženju koje je dostavio visoki predstavnik, predstavlja grubi pokušaj manipulacije pri kojem se računa da u kratkom vremenskom roku nećete biti u mogućnosti ući u meritum problema i uočite nelogičnosti i netočnosti”, dodaje Dodik u pismu.

“Ponavljam, ako su neki od naših poteza u suprotnosti sa Daytonskim sporazumom, onda bi bilo za očekivati da se predoči konkretno o čemu se radi. U ovom slučaju konkretne primjedbe nema, sve vrvi od teških optužbi na uopćenoj razini, a jedina konkretna referenca koja je data predstavlja najgrublji pokušaj manipulacije”, zaključuje Dodik.