Đokić: Bojim se da će i u slučaju "Dudaković" Tužiteljstvo BiH obustaviti istragu

Oklijevanje Suda i Tužiteljstva BiH da pokrenu slučaj “Dudaković” pokazuje da je inicijativa o rekonstrukciji tih institucija opravdana i primjerena, ustvrdio je Petar Đokić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS.

Đokić je izrazio veliku bojazan da će slučaj “Dudaković” završiti na sličan način kao i “Dobrovoljačka”, odnosno da će istraga protiv generala Atifa Dudakovića, zapovjednika V. korupusa Armije RBiH, biti obustavljena.

“Krajnje je neizvjesno kako će se Tužiteljstvo BiH odnositi prema ovom slučaju iako je nesporna Dudakovićeva odgovornost za teške ratne zločine na području Krajine. Imajući u vidu trenutnu praksu Suda i Tužiteljstva, nisam optimist da će oni uskoro pokrenuti taj proces”, rekao je Đokić, čije riječi prenose banjolučke Nezavisne novine.

Slavko Jovičić, zastupnik SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini BiH, kaže da postoje svjedoci koji znaju da na području vojarne u Bihaću postoje grobnice u kojima su zakopani Srbi, ali da nitko ništa ne poduzima. Rekao je da je postavio poslaničko pitanje u parlamentu tražeći informaciju od Ministarstva obrane BiH o tim grobnicama, koje se nalaze u vojarni na području odgovornosti generala Dudakovića.

“U odgovoru su naveli da ne mogu udovoljiti zahtjevu, jer ne raspolažu činjenicama. Postoje svjedoci, ali Sud ne želi da se to procesuira. Imamo svjedoke koji žele pričati, ali ne pružaju nam šansu da svjedočimo na Sudu, jer ne otvaraju taj predmet”, rekao je Jovičić.

Gojko Vasić, direktor policije RS, rekao je da je policija poslala sve dokaze koje je Tužilaštvo BiH od njih tražilo u vezi sa slučajem “Dudaković”.

Boris Grubešić, glasnogovornik Tužiteljstva BiH, u petak je izjavio da je slučaj “Dudaković” u tijeku te da se istražne aktivnosti i dalje nastavljaju.