Draženu Mikuliću šest godina zatvora za zločine počinjene u Dretelju

Sud BiH osudio je Dražena Mikulića na na šest godina zatvora za zločine nad civilima bošnjačke nacionalnosti u Dretelju kod Čapljine 1993. godine.

Sudsko vijeće je utvrdilo da je Mikulić, nekadašnji pripadnik vojne policije Hrvatskog vijeća obrane, kriv po dvije tačke optužnice za sudjelovanje u premlaćivanju zatočenika u Dretelju. Mikuliću je nakon izricanja presude određen pritvor.

Dretelj je u miru bio vojarna i skladište za gorivo JNA. Nakon povlačenja jedinica JNA iz BiH, Dretelj je pao u ruke HOS-a, u kojem su služili Hrvati i Bošnjaci s područja Hercegovine.

Dretelj je 1992. bio mjesto zatočenja Srba s područja Hercegovine. Godinu dana kasnije, tu su zatvoreni Bošnjaci. I jedni i drugi – ukupno oko 3.000 ljudi – bili su izloženi maltretiranju, premlaćivanju, silovanju…

Vojne snage HOS-a u Dretelju nisu djelovale dugo, već koncem 1992. pripadnici tih jedinica prešli su u Armiju BiH ili HVO. Nakon što je početkom 1993. došlo do podizanja tenzija a potom i sukoba između ovih snaga, HVO preuzima kontrolu nad Dreteljem i već u ljeto tu bio zatvoren veliki broj Bošnjaka.