Dudaković je naredio da Šatića "vode na spavanje". Od tada se generalu HVO-a gubi trag

Nakon 18 godina još nisu poznati detalji nestanka generala Hrvatskog vijeća obrane Vlade Šantića. General Šantić smatra se nestalim od 9. ožujka 1995. godine, a posljedni put je viđen u hotelu “Sedra” kod Bihaća, gdje je bio u društvu sa generalom Armije Republike BiH Atifom Dudakovićem.

Ranije istrage o ovom slučaju nisu urodile plodom, no nedavno pokrenuta nova istraga mogla bi konačno stati u kraj nagađanjima o generalovoj sudbini. Prije nešto više od deset dana formiran je poseban tim pripadnika federalne i policije Unsko-sanskog kantona, koji će pokušati rasvijetliti ovo ubojstvo, javlja Federalna televizija.

Mnogo je špekulacija o tome što se događalo u hotelu “Sedra” tog 9. ožujka 1995. Neslužbeno, stara željeznička pruga u Bihaću moglo bi biti mjesto na kojem je general likvidiran, stavljen u plastičnu bačvu i zakopan.

A sve je krenulo naredbom zapovjednika Petog korpusa Armije RBiH Atifa Dudakovića da Šantića s proslave u hotelu “vode na spavanje”, kako je u ranijoj istrazi potvrdio i svjedok T. J.

“Kada je rečeno da se Šantić vodi na spavanje, ja sam ušao u prostoriju gdje su bili članovi komande i vidio sam da pratilac generala Dudakovića, Šiljo i pratioci moga komandanta Hamde, Mašić Samir i Zolić Deni, drže ispod ruku Šantića i izvode ga van”, stoji, među ostalim, u izjavi svjedoka T. J.

Prema iskazu svjedoka K. R., Šantić je ranije tog dana na nagovor i uz pratnju Hamdije Abdića Tigra, tadašnjeg zapovjednika 502. brigade Armije RBiH, došao na proslavu u hotel “Sedra”. Svjedok K. R. je načuo dio razgovora između Šantića i Dudakovića, prije nego što je na zahtjev 15-ak policajaca zamoljen da preda oružje i da se udalji na drugu lokaciju.

“Hamdo i general Šantić sjeli su zajedno, a sa druge strane stola bio je general Dudaković. Kada je general Šantić sjeo, čuo sam da je Dudakovć rekao, obrativši se generalu Šantiću: ‘Što je, Vlado, što hoćeš, da bježiš, nećeš otići sa ovog okruga, ostat ćeš sa mnom do kraja rata i slobode'”, stoji u izjavi svjedoka K. R.

Zanimljiv je i detalj utvrđen tijekom ranije istrage – da se vozilo marke Mercedes, kojim je inače upravljao general Šantić, na dan njegova nestanka nije nalazilo na parkiralištu hotela. Vozilo je na tom parkiralištu zatečeno tek naredni dan, što upućuje na to da je dovezeno naknadno, vjerojatno tijekom noći i nakon Šantićevog nestanka.

“Vozilo je zatečeno otključano s upaljenim pozicionim svjetlima i probušenom desnom gumom. Vanjskim pregledom je utvrđeno da je vozilo dosta prljavo i da je na krovu presječen kabel od antene. Unutarnjim pregledom vozila u istom je pronađeno oko 30 čahura kalibra 7,62 mm od automatske puške”, navodi se u policijskom izvještaju.

Nestanak, odnosno moguće ubojstvo generala Šantića do sada je tretirano kao ratni zločin. Međutim, nova istraga bi slučaj mogla odvesti u drugom smjeru.

“U analizi tog predmeta došlo se do zaključaka da se on ne bi trebao svrstati u tu vrstu krivičnog djela, nego se radi o klasičnom ubojstvu i iz tih razloga predmet je vraćen u nadležnost Tužiteljstva USK-a i u tom kontekstu FUP je preuzeo taj predmet”, kaže direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač.

Dodaje da će Federalna uprava policije u narednom razdoblju intenzivno raditi kako bi što prije razotkrili okolnosti ubistva generala Vlade Šantića.