Duraković: Sramota je što je Igor Radojičić posjetio Srebrenicu na Dan šehida

Ćamil Duraković, zamjenik načelnika općine Srebrenica, nije krio nezadovoljstvo što je Igor Radojičić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, danas posjetio Srebrenicu i razgovarao samo sa predstavnicima srpskog naroda.

“Moram izraziti ogorčenje da je jednim licemjernim posjetom, kada preživjele žrtve genocida u Memorijalnom centru Potočari obilježavaju Dan šehida, predsjednik Narodne skupštine, najvišeg zakonodavnog tijela ovog entiteta, došao u došao u službeni posjetom Srebrenici. To je njegova sramota. Ne znam da li se on uopće može pogledati u ogledalo, nakon ovakvog jednog političkog gafa”, izjavio je Ćamil Duraković za Fenu.

Nažalost, mi se ovdje susrećemo sa takvim stvarima, pa nije ni čudo da je predsjednik Narodne skupštine poslao jednu poruku nesrbima u Srebrenici što je, u službenom posjetu Srebrenici, danas razgovarao isključivo sa srpskim kandidatima i općinskim službenicima koji su Srbi”, rekao je Duraković, ističući kako to pokazuje da “predsjednik najvišeg zakonodavnog tijela doživljava Bošnjake u RS-u kao građane drugog reda i pokazuje kakva se institucionalna represija priprema Bošnjacima u Srebrenici ako SNSD pobijedi na narednim lokalnim izborima”.

Duraković je pozvao Srebreničane da se do kraja ovog tjedna u što većem broju registriraju za naredne lokalne izbore.

“Evo još jedne prilike da Bošnjaci koji vole Bosnu i Hercegovinu i Srebrenicu imaju dobar razlog da iskoriste ovo nekoliko dana i izvade osobne dokumente na osnovu kojih mogu glasati na narednim izborima u ovom gradu kako bismo pobijedili takve mračne sile, odnosno one koji genocid u Srebrenici minimiziraju posjetama na Dan šehida i posjećuju građane samo jedne nacionalnosti iako smo mi po Ustavu entiteta konstitutivan narod”, izjavio je Duraković.

“Očito, oni ne mogu sakriti svoje licemjerstvo i svoju primitivno nacionalnu opredjeljenost tako što ovaj entitet vide kao ekskluzivno srpski. Sada je jasno nama Bošnjacima šta nam se sprema ukoliko SNSD dobije izbore ovdje u Srebrenici”, rekao je Duraković za Fenu.