Dvojica zapovjednika 5. korpusa Armije BiH uhićena zbog ratnog zločina

policija-bih

Dvojica istaknutih zapovjednika iz sastava Petog korpusa nekadašnje Armije Bosne i Hercegovine uhićena su zbog ratnih zločina. Riječ je o Nisvetu Poriću i Safetu Isakoviću, objavili su mediji u BiH.

Iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) povrđeno je kako su uhićena dvojica bivših pripadnika Armije BiH, no njihov identitet držan je u tajnosti s obrazloženjem kako je to u interesu istrage.

Bosanskohercegovački mediji navode kako je riječ upravo o Poriću i Isakoviću koji su živjeli u Bužimu i Velikoj Kladuši, gdje su i uhićeni. Safet Isaković dobitnik je Zlatnog ljiljana, najvećeg ratnog odličja namijenjenog pripadnicima Armije BiH.

Tijekom rata u BiH oni su bili zapovjednici posebne postrojbe Gazije, koja je djelovala u sastavu 505. viteške brigade Armije BiH, odnosno njezina Petog korpusa na čijem je čelu bio general Atif Dudaković.

Postrojba Gazije slovila je za jednu od najbolje osposobljenih u sastavu Armije BiH. Mediji podsjećaju kako su njezini pripadnici imali ključnu ulogu u slamanju ofenzive vojske bosanskih Srba 1994. pod zapovjedništvom Ratka Mladića čiji je cilj bila konačna okupacija bihaćkog džepa.

IZ SIPA-e je objašnjeno kako je uhićenje provedeno na temelju naloga Tužiteljstva BiH, a osnova za uhićenje je sumnja da su počinili ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.