Enver Buza, bivši časnik ABiH, optužen za zločin nad Hrvatima u Uzdolu

enver-buza

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podignulo je optužnicu za ratne zločine počinjene nad civilima hrvatske nacionalnosti u hercegovačkom selu Uzdol protiv Envera Buze, bivšeg časnika Armije BiH koji je zapovjedao postrojbom čiji su pripadnici ubili 27 djece, žena i staraca, potvrđeno je iz sjedišta tog tužiteljstva u Sarajevu.

Buza (69) je optužen za ratni zločin protiv civilnog stanovništva. U rujnu 1993. kada je napadnut Uzdol Buza je zapovjedao postrojbom pod nazivom Samostalni bataljun Prozor Armije BiH. Pripadnici te postrojbe 14. su rujna napali Uzdol te zaseoke Križići, Zelenike i Raići nastanjene Hrvatima.

U optužnici stoji da su pripadnici Buzine postrojbe tamo “na iznimno surov i svirep način” ubili 27 civila hrvatske nacionalnosti među kojima je bilo žena, djece, staraca i nepokretnih osoba. Najmlađa žrtva bio je dječak koji je kada je ubijen imao 10 godina, a najstarija žrtva bila je 87-godišnja starica. Obdukcija je pokazala kako su ubijeni vatrenim i hladnim oružjem.

Informacije o zločinu u Uzdolu iz 1993.bile su toliko uznemirujuće da je tadašnji posebni predstavnik Ujedinjenih naroda odmah od vlasti BiH zatražio istragu, a o tom masakru nad civilima odmah je informiran i Vatikan.

Optužnica protiv Envera Buze temelji se na činjenici da je on osobno bio na mjestu gdje su počinjena ubojstva kao i da je naknadno od sigurnosnih službi Armije BiH dobio informacije o razmjerama tog zločina no nije poduzeo ništa kako bi se provela istraga a neposredni počinitelji kaznili.

Iz Tužiteljstva BiH najavili su kako će Buzinu krivnju dokazivati iskazima oko stotinu svjedoka i vještaka te izvođenjem više stotina materijalnih dokaza. Optužnicu treba potvrditi Sud BiH.