ESKALACIJA KRIZE U BiH: Ustavni sud zabranio referendum, Dodik odluku ignorira

izetbegovic-dodik-700

Referendum koji vlasti u Republici Srpskoj mjesecima najavljuju i pripremaju, a bošnjački predstavnici istovremeno vode kampanju protiv njegovog održavanja – zabranjen je, ali politička kriza time nije završena, nego se tom odlukom Ustavnog suda BiH dodatno razbuktala.

Ustavni sud BiH je, naime, prihvatio zahtjev skupine bošnjačkih dužnosnika, među kojima je i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, da se privremeno zabrani održavanje referenduma koji su vlasti Republike Srpske najavile za 25. rujna.

Referendum je pripreman kako bi se građani RS na njemu izjasnili o jednom prazniku, Danu RS koji se obilježava 9. siječnja. Naime, Ustavni sud je, također na prijedlog bošnjačkih političkih predstavnika, svojom odlukom od 26. studenog 2015. godine naložio Narodnoj skupštini RS da promijeni Zakon o praznicima u dijelu koji se odnosi na proslavu Dana RS 9. siječnja, ukazujući da je obilježavanje Dana RS tog dana neustavno i diskriminatorsko po građane RS koji nisu Srbi.

Miloradu Dodiku to je bio dobar povod za raspisivanje referenduma koji su, međutim, svi, a prije svega bošnjački političari, shvatili kao svojevrstan „trening“ za referendumsko izjašnjavanje građana RS o puno ozbiljnijim pitanjima, poput proglašenja neovisnosti i izdvajanja Republike Srpske iz sastava Bosne i Hercegovine. Dakle, spor o kojem se sada izjašnjavao Ustavni sud nije oko pitanja o kojem bi građani na referendumu odlučivali, nego sam referendum, odnosno pravo entiteta da raspiše referendum.
Ustavni sud je, kako je priopćeno, „usvojio privremenu mjeru kojom se privremeno obustavlja Odluka o raspisivanju republičkoga referenduma”, uz obrazloženje da je takva odluka donesena kako bi se osigurala provedba odluke Ustavnog suda o Danu RS te spriječilo podrivanje ustavnog poretka.

Time, međutim, priča o referendumu nije završena! Milorad Dodik je odmah izjavio da privremena zabrana neće zaustaviti održavanje referenduma, a u toj nakani ga nisu pokolebale ni hitne reakcije međunarodnih predstavnika – ureda Visokog predstavnika (OHR), veleposlanstva SAD-a, europskih dužnosnika… “Ne mogu oni obustaviti našu odluku. Našu odluku samo može obustaviti Narodna skupština, a Narodna skupština neće zasjedati po tom pitanju i mi ćemo održati referendum”, rekao je predsjednik RS-a Milorad Dodik, a u toj nakani ga podržava Rusija.

Međunarodni predstavnik Valentin Inzko izjavio je da, i u slučaju da referendum bude proveden, neće imati ustavnu i pravnu snagu. Neki promatrači se boje da bi zaplet oko referenduma mogao dovesti čak i do oružanog sukoba.

Rusi podržali Dodika!

Za razliku od OHR-a, veleposlanstva SAD-a i dužnosnika Europske unije, koji su odlučno podržali odluku Ustavnog suda, rusko veleposlanstvo u BiH otvoreno je stalo na stranu Milorada Dodika i Republike Srpske.
Ruski veleposlanik u BiH Pert Ivancov dao je otvorenu potporu održavanju referenduma te istodobno oštro napao veleposlanike zapadnih država koji se provedbi referenduma protive. “Smatramo da narod RS ima pravo izjasniti se o vitalnim pitanjima”, kazao je ruski veleposlanik novinarima u Banjoj Luci nakon sastanka s Dodikom.