EUROPA NOSTRA: Muzej Sinjske alke jedan od dobitnika nagrade EU za kulturnu baštinu

Sinjska alka

Muzej Sinjske alke proglašen je u utorak jednim od dobitnika ovogodišnje nagrade Europske unije za kulturnu baštinu Europa Nostra, među njih 29 iz 17 zemalja nagrađenih za velika postignuća u konzervaciji, istraživanju, predanom radu te obrazovanju, osposobljavanju i podizanju razine osviještenosti.

Muzej Sinjske alke posvećen je godišnjem viteškom turniru koji se održava svakoga kolovoza u gradu Sinju, koji je 2010. godine upisan na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine, a otvoren je na njezinu 300. obljetnicu 2015. godine. Pruža detaljne informacije o raznim elementima natjecanja, pravilima i povijesti te kroz interaktivni i multimedijski izložbeni prostor predstavlja odoru, opremu i oružje koje se koristi u Alki, kao i digitalnu arhivu, uključujući videozapise natjecanja i povorke iz prethodnih godina.

Ocjenjivački sud nagrade je istaknuo kako taj projekt “proširuje jednodnevni događaj u održivi model podizanja svijesti i obrazovanja za cijelu godinu, što je značajno za lokalnu zajednicu, ekskluzivne nositelje ove tradicije”. Posebno je izdvojio njegov edukativni aspekt, ustvrdivši kako je “muzej postao žarište aktivnosti i ima za cilj zadržati nematerijalnu tradiciju živom kroz specifične obrazovne programe, unaprijeđene složenom izložbom muzeja”.

Nagrade su u utorak proglasile Europska komisija i Europa nostra, a u ovogodišnjim se nagradama, kao poseban doprinos 2018. godini – Europskoj godini kulturne baštine, posebice naglašava dodana vrijednost EU-a odabranih postignuća u području baštine. Dobitnicima će biti odano priznanje na svečanoj dodjeli nagrada 22. lipnja u Berlinu, tijekom prvog europskog sastanka na vrhu o kulturnoj baštini, najavljeno je iz udruženja Europa Nostra.

Sedam dobitnika velike nagrade (od kojih će svaki primiti 10 000 eura) i dobitnik nagrade javnosti bit će proglašeni tijekom svečane dodjele, na kojoj će biti i predsjednik Savezne Republike Njemačke Frank-Walter Steinmeier u svojstvu pokrovitelja Europske godine kulturne baštine u Njemačkoj.

“Kulturna baština u svim svojim različitim oblicima jedna je od najvećih dragocjenosti Europe. Njome se grade mostovi među ljudima i zajednicama te između prošlosti i budućnosti. U središtu je našeg identiteta kao Europljana i ima ključnu ulogu u poticanju društvenog i gospodarskog razvoja”, izjavio je prigodom proglašenja nagrada Tibor Navracsics, europski povjerenik za obrazovanje, kulturu, mlade i sport.

Čestitavši dobitnicima ustvrdio je kako su zahvaljujući njihovoj nadarenosti i posvećenosti brojna blaga europske kulturne baštine zaštićena i revitalizirana. Plácido Domingo, operni pjevač i predsjednik Europe Nostre, također je čestitao laureatima, napomenuvši kako su “iznimne vještine, kreativnost, predanost i velikodušnost tolikog broja profesionalaca u području baštine, dobrovoljaca i pomagača iz cijele Europe” na njih ostavili dubok dojam. Neovisni stručni žiriji pregledali su više od 160 prijava koje su podnijeli pojedinci i organizacije iz 31 zemlje iz cijele Europe, a dobitnici će predstaviti svoja postignuća u području baštine na Izložbi izvrsnosti 21. lipnja na Forumu Allianz.

Nagradu Europske unije za kulturnu baštinu / nagradu Europa Nostra pokrenula je Europska komisija 2002. s ciljem slavljenja i promicanja najboljih postupaka očuvanja baštine, istraživanja, upravljanja, volontiranja, obrazovanja i komunikacije. U proteklih 16 godina, organizacije i pojedinci iz 39 zemalja podnijeli su ukupno 2883 prijava, a odabrana su 485 projekta iz 34 zemlje. Europa Nostra je paneuropsko udruženje organizacija civilnog društva koje djeluju na području baštine u više od 40 europskih zemalja, a podupire je i široka mreža javnih institucija, privatnih tvrtki i pojedinaca. (HMS)