Europski ministri vanjskih poslova skinuli BiH s dnevnog reda

Ministri vanjskih poslova EUropske unije na jučerašnjem zasjedanju u Bruxellesu, kojim je predsjedavala visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Catherine Ashton, skinuli su s dnevnog reda raspravu o Bosni i Hercegovini, iako su ranije planirali razmatrati njezin napredak, saznaje Dnevni avaz.

Glasnogovornica visoke predstavnice Maja Kocijančić izjavila je za Avaz da su ministri vanjskih poslova imali dosta točaka o kojima su raspravljali, a među njima su bila pitanja izvora financiranja režima Bašara el-Asada u Siriji te predstojeći summit NATO-a u Chicagu, tako da za raspravu o BiH nisu imali vremena.

Međutim, kako saznaje Avaz, ključni razlog zbog kojeg je BiH skinuta s dnevnog reda ovog ministarskog sastanka jest činjenica da u BiH još nisu načinjeni ozbiljni napori kod provođenja presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić i Finci”.

To pitanje, naime, trenutno predstavlja osnovni uvjet u okviru manjih ustavnih promjena u BiH da bi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju stupio na snagu, što je opet osnovni preduvjet za podnošenje aplikaciju za dobivanje kandidatskog statusa za članstvo u EU.