Europski parlament o cigaretama: elektronske nisu lijek, a tanke i dalje dopuštene

cigareteEuropski zastupnici izglasali su u Strasbourgu svoj prijedlog promjene direktive o duhanu, na temelju kojeg će o konačnom tekstu zakona razgovorati s državama članicama, prenosi tportal.hr.

Parlament je, naime, podržao prijedlog da se na kutije cigareta stavljaju ‘šokantne fotografije’ o štetnim posljedicama pušenja i da upozorenja o štetnosti pušenja trebaju zauzimati 65 posto površine kutije. Komisija je predložila da to bude na 75 posto površine kutije cigareta. Zastupnici su zatražili tranzicijsko razdoblje od osam godina za zabranu cigareta s dodatkom mentola, dok je Komisija tražila da se to zabrani odmah bez prijelaznog razdoblja. S druge strane, cigarete s drugim dodanim okusima trebale bi biti zabranjene.

Odbijen je prijedlog Komisije da se elektronske cigarete tretiraju kao lijek koji bi se mogao kupiti samo u ljekarnama. Također nije prošao prijedlog Komisije da se zabrane tanke cigarete. Inače, Europska komisija tvrdi da duhan godišnje ubije 700.000 Europljana, odnosno jednu osobu svakih 45 sekundi.