Evo što trebate učiniti da vam "Čistoća" besplatno odveze glomazni otpad

Novi Zakon o održivom gospodarenju otpadom (NN 94/13) zabranjuje odlaganje glomaznog (krupnog) otpada na javnim površinama. To znači da građani ovu vrstu otpada mogu odlagati isključivo u reciklažnim dvorištima.

glomazni-otpad
Čistoća, u skladu s novim zakonskim odredbama, ubrzano provodi pripreme kako bi građanima omogućila što jednostavnije odlaganje glomaznog otpada. Osim u devet postojećih reciklažnih dvorišta u Zagrebu će se do kraja godine otvoriti još šest novih.

Od srpnja, uz besplatno odlaganje na reciklažnim dvorištima, Čistoća će građanima omogućiti odvoženje glomaznog otpada na osobni zahtjev, bez naknade, objavio je Zagrebački holding.

Građanima kojima nije bila pružena usluga prvog odvoza (oko 138.000 domaćinstava), dobit će ovih dana zajedno s jedinstvenom uplatnicom Zagrebačkog holdinga obrazac Zahtjeva za odvoz glomaznog otpada koji će morati poslati najkasnije do 31. srpnja kako bi Čistoća mogla optimalno planirati njegovo odvoženje i pružiti građanima što kvalitetniju uslugu. Slijedom ispunjenog zahtjeva Čistoća će građanima u roku od 15 dana odgovoriti kad mogu očekivati odvoz glomaznog otpada. A zatim će usluga drugog odvoza biti omogućena svim građanima koji imaju potrebu za odvozom glomaznog otpada.

Glomazni otpad građani će i dalje moći tijekom cijele godine besplatno odložiti u jedno od devet reciklažnih dvorišta čije adrese i brojeve telefona mogu potražiti na računu ili na internetskim stranicama www.cistoca.hr i www.stavipravustvar.hr.