Fikret Abdić u ožujku izlazi na uvjetnu slobodu

Povjerenstvo za uvjetni otpust Minisitarstva pravosuđa Republike Hrvatske večeras je na sjednici u pulskom zatvoru donijelo odluku da Fikret Abdić, osuđenik na 15 godina zatvora zbog ratnog zločina, u ožujku sljedeće godine bude pušten na uvjetnu slobodu.

Članovi Povjerenstva napustili su zatvor oko 19,30 sati bez davanja izjava, da bi nešto kasnije vijest o Abdićevom puštanju stigla do hrvatskih elektronskih medija.

Sudsko vijeće Županijskoga suda u Karlovcu 31. srpnja 2002. Abdića je proglasilo krivim za ratni zločin te ga osudilo na kaznu zatvora od 20 godina. Optužen je da je protivno Ustavu BiH proglasio tzv. Autonomnu Pokrajinu Zapadnu Bosnu (APZB) i kao vrhovni zapovjednik tzv. Narodne obrane ZB-a naredio, planirao i organizirao otvaranje logora i prihvatnih centara u velikokladuškoj općini radi zatvaranja građana koji su bili protiv uspostave APZB-a.

U tim se logorima, prema optužnici, prema njima nečovječno postupalo i prisiljavalo na službu u paravojsci. Sudsko vijeće prihvatilo je dokumente i iskaze svjedoka prema kojima je najmanje troje ljudi umrlo od posljedica zlostavljanja u logorima kroz koje je prošlo pet tisuća ljudi.

Optužnicu protiv Abdića još je u kolovozu 1996. podignulo Više javno tužiteljstvo u Bihaću, a odlukom Vrhovnoga suda RH 2001. slučaj je preuzelo hrvatsko pravosuđe i Županijski sud u Karlovcu na temelju Sporazuma vlada dviju država o pravnoj pomoći iz 1996. Abdić je od 27. lipnja 2001. bio u Okružnome zatvoru u Karlovcu, a suđenje je počelo u rujnu iste godine.

Kasnije mu je Vrhovni sud smanjio kaznu s 20 na 15 godina, a kad izađe na slobodu u ožujku 2012. odslužit će 10 godina i devet mjeseci.