Fikret Abdić u petak na slobodi, Kladušani mu pripremaju doček

Fikret Abdić, koji je u Hrvatskoj osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnog zločina, izlazi na uvjetnu slobodu u petak 9. ožujka, u devet sati ujutro, potvrdila je Dnevnom avazu Abdićeva kćer Elvira Abdić-Jelenović.

Prema neslužbenim informacijama, Povjerenstvo za prijevremeni otpust Ministarstva pravde Republike Hrvatske donijelo je odluku da krajiški Babo napusti zatvor u Puli u ponedjeljak 12. ožujka. Zbog vikenda će mu se izaći u susret pa će biti slobodan u petak, u ranim jutarnjim satima, nakon više od 10 godina zatvora zbog ratnog zločina.

Doznaje se da će veliki broj Kladuščana organizirano ići u Pulu na doček Babe.

Optužnicu protiv Abdića još je u kolovozu 1996. podignulo Više javno tužiteljstvo u Bihaću, a odlukom Vrhovnoga suda RH 2001. slučaj je preuzelo hrvatsko pravosuđe i Županijski sud u Karlovcu na temelju Sporazuma vlada dviju država o pravnoj pomoći iz 1996. Abdić je od 2001. bio u Okružnome zatvoru u Karlovcu.

Osuđen je na 20 godian zatvora, kasnije mu je Vrhovni sud smanjio kaznu na 15 godina, a kad izađe na slobodu u ožujku 2012. odslužit će 10 godina i devet mjeseci.