Finci: Ovo je loš znak za BiH, jer prijeti njenoj egzistenciji

jakob-finci“Na žalost, jučer se pokazalo ono što je očito na sceni već duže vrijeme, a to je da ne postoji politička volja naših lidera da se presuda u predmetu “Sejdić-Finci“ implementira i time BiH približi Europskoj uniji” kazao je danas Feni predsjednik Židovske zajednice u BiH Jakob Finci upitan da prokomentira jučerašnje razgovore komesara za proširenje Štefana Fülea sa političkim liderima u BiH.

“Kao što je visoki komesar Štefan Füle rekao, previše je bilo zanimanja pojedinačnih, stranačkih, pa čak i nacionalnih, a nitko nije razmišljao o interesu Bosne i Hercegovine ” kazao je Finci.

Dodao je da čak ni ponuđena ostavka koju je Zlatko Lagumdžija ponudio u ime svih sedam lidera ne rješava pitanje, “jer su nas doveli u takvu slijepu ulicu da nam svakako sljedeći izbori ne bi bili priznati, bez obzira ko bio na njima izabran, zbog neimplementacije odluke“.

“Bojim se da je ovo jako loš znak za BiH, jer prijeti njenoj egzistenciji. Jer zemlja koja danas, u 21. stoljeću, ne može da poštuje osnovne postulate ljudskih prava u Europi teško može nastaviti da egzistira“ kazao je Finci.

Na pitanje što očekivati nakon jučerašnjeg razgovora Štefana Fülea s političkim liderima, Finci je kazao “na žalost, ništa dobro“.

“Ne bih volio biti netko tko unosi paniku i širi loše vijesti, ali bojim se da je ovo početak kraja BiH ako se nešto hitno ne promijeni“ kazao je Finci.

Sa žaljenjem konstatiram da više od tri godine političke stranke nisu uspjele ostvariti nikakav značajan napredak na provedbi presude Sejdić-Finci, kazao je u četvrtak Štefan Füle, europski komesar za proširenje i politiku susjedstva, nakon završenih konsultacija s političkim liderima u BiH.

Füle je kazao da proces organizacije i vođenja razgovora na čelu sa Europskom unijom nije dao konkretne rezultate zbog nesposobnosti političkih lidera da verbalnu opredijeljenost pretoče u konkretna djela.

“Izražavam žaljenje što su se pojedini stranački lideri fokusirali isključivo na uske stranačke i etničke interese, sa stajalištem očuvanja i daljnjeg jačanja rješenja rezerviranih za tri konstitutivna naroda, nasuprot provođenju same presude Sejdić” Finci, kazao je Füle.