Fond za humanitarno pravo: Mariću je trebalo suditi u Hrvatskoj

Srbijanski Fond za humanitarno pravo priopćio je danas da se zalaže da se optuženi za ratne zločine procesuiraju u matičnim državama, kako bi ti procesi bili efikasniji, a tenzije država u regiji smanjene.

Ističući da je hrvatskom državljaninu Veljku Mariću, koji je osuđen na 12 godina zatvora za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, trebalo suditi u Hrvatskoj, a ne u Srbiji, iz FHP-a navode da se zalažu da države u regiji procesuiraju svoje državljane, a da dokaze o odgovornosti stranih državljana ustupe nadležnim institucijama njihovih država.

“To doprinosi efikasnijem procesuiranju ratnih zločina i smanjivanju tenzija država u regionu”, istaknuto je u priopćenju.

Fond za humanitarno pravo, čija osnivačica i direktorica je Nataša Kandić, smatra da je Srbija trebala izručiti Marića Hrvatskoj i da Državnom odvjetništvu ustupiti dokaze protiv njega, u skladu sa Sporazumom o suradnji u progonu počinitelj krivičnih djela ratnih zločina iz 2006. godine.

U saopštenju stoji i da je srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine podiglo najmanje 10 optužnica protiv počinitelja ratnih zločina, državljana Srbije, na osnovu dokaza koje mu je ustupilo hrvatsko Državno odvjetništvo.

Odjeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu osudilo je 23. rujna Veljka Marića na 12 godina zatvora za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u selu Rastovac u Hrvatskoj 1991. godine.

Marić je uhićen 18. travnja prošle godine u Dimitrovgradu, na graničnom prelazu između Bugarske i Srbije, a nadležna tijela Republike Hrvatske podnijela su zahtjev za njegovo izručenje. Međutim, Odjeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu je zahtjev odbilo, a odluka je 26. siječnja potvrđena u žalbenom postupku, navedeno je u priopćeenju FHP-a.