Francuski veleposlanik: Podržat ćemo svaki korak koji vodi ka racionalizacij Federacije BiH

Zadnje zasjedanje Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) pokazalo je da međunarodna zajednica ozbiljno shvaća probleme u BiH, iako nema naznaka aktivnog uključivanja u njihovo rješavanje.

Francuski veleposlanik u BiH Roland Gilles ističe kako je, za razliku od vremena kada je potpisivan Daytonski sporazum ili nametan Statut grada Mostara, danas pravi trenutak da bosanskohercegovački političari preuzmu odgovornost za rješavanje problema, piše Večernji list.

Kakva su Vaša očekivanja od nove vlasti u BiH? Jesu li zaključci PIC-a dovoljna poruka međunarodne zajednice bh. vlastima?

“Očekivanja Francuske, zajedno s drugim članovima međunarodne zajednice su jasna – da svi bosanskohercegovački političari ispune obveze koje su preuzeli pred svojim biračima i europskim dužnosnicima. Izgubljeno je suviše mnogo vremena. Kao prioritet mi očekujemo prijenos u Ustav presude ‘Sejdic – Finci’, čiju treću godišnjicu ćemo ‘proslaviti’ za nekoliko dana”, rekao je Gilles.

Što se tiče reorganizacije entiteta Federacije BiH, Gilles je istaknuo da je reforma potrebna. “Mi ćemo podržati svaki potez koji vodi razmišljanju u pravcu pojednostavljenja i racionalizacije Federacije. Jasno je – to je jednostavno pitanje zdravog razuma – da funkcioniranje Federacije danas treba reformirati, zbog prevelike složenosti usljed broja županija i financijskog troška”, istaknuo je Gilles.