NA DANAŠNJI DAN: Milošević na Gazimestanu najavio krvavi raspad SFRJ [VIDEO]

NA DANAŠNJI DAN: Miloševiće na Gazimestanu najavio krvavi raspad SFRJ [VIDEO]
Foto: Screenshot

Na Vidovdan prije točno 30 godina, 28.lipnja 1989. Srbijanski nacionalistički lider Slobodan Milošević održao je zlokobni skup na Gaizemstanu, obilježavajući 600. obljetnicu Kosovske bitke u kojem je simbolički i realno najavio krvave oružane sukobe.

“Opet smo pred bitkama i u bitkama. One nisu oružane, mada ni takve još nisu isključene”, poručio je tada okupljenom mnoštvu Slobodan Milošević.

Mnogi taj govor smatraju prekretnicom jer je poslije toga Jugoslavija pretvorena u poprište najgoreg ratnog sukoba na tlu Europe nakon Drugog svjetskojg rata, a zastrašujuće riječi najavom onoga što je uslijedilo u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, piše Jutarnji list.

Skup je održan neposredno nakon odluke Slobodana Miloševića koji je tada bio predsjednik Predsjedništva SR Srbije o ukidanju kosovske autonomije. Dok je prema procjenama u Srbiji tome skupilo nazočilo između jednog i dva milijuna ljudi, svjetska novinska agencija Reuters tvrdila je kako je bilo najviše 300.000 ljudi.

Proslavi je prisustvovalo gotovo cijelo Predsjedništvo tadašnje SFRJ. Došli su glavni čelnik Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije Milan Pančevski, slovenski Janez Drnovšek, a samo je Stipe Šuvar, kao predstavnik SR Hrvatske, bojkotirao skup koji je došao uveličati i čitav vrh Srpske pravoslavne crkve.

Miloševićev govor slušali su i gotovo svi veleposlanici članica Nato saveza i Europske zajednice, osim američkog veleposlanika Warrena Zimmermana te predstavnika Turske.

“Na ovom mjestu u srcu Srbije, na Kosovu Polju, prije šest vijekova, prije punih 600 godina dogodila se jedna od najvećih bitaka onog doba. Kao i sve velike događaje i taj prate mnoga pitanja i tajne, on je predmet neprekidnog naučnog istraživanja i obične narodne radoznalosti. Sticajem društvenih okolnosti ovaj veliki šeststogodišnji jubilej Kosovske bitke dogodio se u godini u kojoj je Srbija, poslije mnogo godina, poslije mnogo decenija, povratila svoj državni, nacionalni i duhovni integritet. Nije nam, prema tome danas, teško da odgovorimo na ono staro pitanje: – sa čim ćemo pred Miloša. Igrom historije i života izgleda kao da je Srbija baš ove 1989. godine povratila svoju državu i svoje dostojanstvo da bi tako proslavila historijski događaj iz daleke prošlosti koji je imao veliki historijski i simbolički značaj za njenu budućnost”, rekao je, između ostalog, Slobodan Milošević na Gazimestanu.

Točno 12 godina nakon tog “proročanskog” govora, 28. lipnja 2001., Slobodan Milošević izručen je Međunarodnom sudu u Haagu gdje mu je suđeno za genocid i ratne zločine. Presudu nije doživio, umro je u haaškom pritvoru 2006. godine