Gdje je završilo zlato kojim je Račan kanio financirati otpor Beogradu?

Zagreb, siječanj 1991. Hitni sastanak najužeg vrha stranke sazvao je Ivica Račan, lider SKH-SDP-a. Na sastanku je 4 ili 5 najbližih suradnika, među njima je i potpredsjednik prof. Zdravko Tomac. Situacija u državi je dramatična, a opasnost od državnog vojnog vrha JNA u suradnji s velikosrpskim liderom Slobodanom Miloševićem “osjećala” se u zraku.

“Mi moramo pružiti otpor, ako treba, opet ćemo u šumu, spremat ćemo se za ilegalnu borbu – kazao je Račan na sastanku. Odlučeno da se zakupi jedan stan u Zagrebu, koji će služiti za mjesto održavanja ilegalnih sjednica vodstva, a razgovarano je i o organiziranju ilegalne borbe u zemlji, kao i o upućivanju predstavnika u inozemstvo, odakle bi se također organizirala ilegala. – Ali za sve to treba nam novac, treba ilegalu financirati”, kazao je Tomac Račanu.

“Ne brini se, imamo mi partijsko zlato”, odgovara mu Račan.

Ova senzacionalna priča naći će se u novoj knjizi Z. Tomca “Memoari dvostrukog obraćenika”, koju će tiskati krajem godine, a najavni tekst Tomac objavljuje u zadarskom Hrvatskom listu.

“Činjenica je da su komunističke stranke svugdje, pa tako i u republikama bivše Jugoslavije, imale tzv. partijsko zlato, čuvano za događaje u kojima bi morale napustiti vlast i organizirati ilegalnu borbu”, kaže Tomac.

On je za Večernji list potvrdio da je i hrvatsko partijsko vodstvo posjedovalo to zlato, kao što mu je to ‘91. otkrio Račan. Tomac kaže da je to zlato Račan naslijedio od prethodnog lidera SKH Stanka Stojčevića. Tada im Račan otkriva kako je iz trezora već izvadio zlato te će njime osigurati organiziranje ilegalnog otpora u Hrvatskoj i u inozemstvu.

“Bio sam žestoki Račanov kritičar jer SDP nije glasao za proglašenje nezavisnosti RH, no zato, radi ravnoteže, imam obvezu javnosti otkriti da je Račan bio spreman potrošiti partijsko zlato u domoljubne svrhe i obranu Hrvatske”, kaže Tomac.

Potvrđuje da su imali informacije o pripremanju državno-vojnog udara, koji bi počistio ne samo Franju Tuđmana i njegovo vodstvo nego i Račanove socijaldemokrate, sve po planu vrha JNA okupljenog u stranci SK-Pokret za Jugoslaviju.

“U tim uvjetima nisam pitao otkud to zlato, koliko vrijedi… Do državnog udara nije došlo, nismo se koristili zlatom, ono je vjerojatno vraćeno u trezor… Nikada poslije Račan nije više spominjao to zlato, niti sam ga pitao”, izjavio je Tomac za Večernji list.