Giganti pod optužbom: Google i Yahoo financiraju pirate!

Sveučilištu Southern California, koje je objavilo izvješće u kojem kritizira tvrtke čiji se oglasi pojavljuju na stranicama optuženim za piratsku razmjenu glazbe i filmova, tvrdi da Google i Yahoo financiraju pirate!

Među optuženima su oglašivačke mreže Googlea i Yahooa koje se drži odgovornima za financiranje pirata. Istraživanje je proveo laboratorij Annenberg Innovation, koji djeluje u sklopu spomenutog sveučilišta, piše Tportal.

Ipak, dvojac divova nije proglašen najgorim (iako je Google blizu – na drugoj je poziciji). Prvo mjesto zauzima kalifornijska tvrtka OpenX, dobavljač alata za digitalno i mobilno oglašavanje.

U Annenbergu su sastavili top listu deset tvrtki koje financijskim sredstvima omogućavaju djelovanje pirata. Do njih su došli koristeći Izvješće o transparentnosti, u kojem Google navodi imena stranica od kojih vlasnici autorskih prava najčešće traže uklanjanje sadržaja korištenog bez dozvole i naknade.

U Googleu, prenosi CNET, kažu kako to što pirati koriste njihove alate ne znači ujedno da pomoću njih ostvaruju glavninu prihoda.

Sveučilište, koje je povezano s Hollywoodom i industrijom zabave, najavilo je kako neće stati na jednom izvješću, već ih namjerava objavljivati redovno jednom mjesečno.