Goranov vijenac Branku Čegecu, "Goran" za mlade Stipi Odaku

branko-cegecBranko Čegec ovogodišnji je dobitnik “Goranova vijenca” za cjelokupni pjesnički doprinos, dok je dobitnik nagrade “Goran” za mlade pjesnike Stipe Odak za rukopis “Trobojno bijelo”.

U obrazloženju se navodi kako Čegec lirskim pismom koje ustrajnom reciklažom kulturne, književne i umjetničke baštine te kritičkom parodijom medija, politike, tržišta i drugih jezika današnjice demistificira tvrde, okoštale i zdravorazumske spoznaje i vrijednosti.

On daje nemjerljiv doprinos razumijevanju kako naše umjetničke i društvene prošlosti, tako i naše suvremenosti, napominje se i dodaje kako je u formalnom i sadržajnom smislu njegova je lirika originalna.

Navodi se kako visok stupanj poetičkog i jezičnog umijeća prati i visok stupanj kritičke svijesti što Čegeca, kako se ističe, svrstava u red naših najzaslužnijih suvremenih pjesnika, umjetnika i aktivista, a njegovu liriku u red rijetkih mjesta sretnog susreta erotične jezične ingenioznosti i političke osviještenosti i snage.

Branko Čegec rođen je 1957. u Kraljevu Vrhu kod Vrbovca. Objavio je više knjiga, među kojima i knjige pjesama ‘Tamno mjesto’. Za svoj književni rad čegec je više puta bio nagrađivan.

Goranovo proljeće ove godine obilježava tri godišnjice – 100 godina rođenja Ivana Gorana Kovačića, 70 godina njegove smrti te 50 godina neprekinutog trajanja Goranova proljeća, najvažnije i najstarije pjesničke manifestacije u Hrvatskoj.

Goranovo proljeće ove godine počinje svečanošću otvorenja 20. ožujka u zagrebačkom VIP klubu, a nastavlja se dodjelom nagrada u Lukovdolu, tradicionalno na Goranov rođendan, 21. ožujka.

Pjesnička karavana potom putuje u Rijeku gdje 22. ožujka nastupa na Filozofskom fakultetu, u Riječkoj gimnaziji te u Filodrammatici na velikom večernjem čitanju. Ove godine Goranovo proljeće ugošćuje četrdesetak domaćih i stranih pjesnika, a cjelokupni program obogaćen je i glazbenim nastupima, prenosi Culturenet.hr.