Gordan Jandroković primio predstavnike Hrvata u Crnoj Gori

Gordan Jandroković primio predstavnike Hrvata u Crnoj Gori
Foto: Hrvatski sabor

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković sastao se s predstavnicima Hrvata u Crnoj Gori – Adrijanom Vuksanovićem, predsjednikom Hrvatske građanske inicijative i zastupnikom u Skupštini Crne Gore, Zvonimirom Dekovićem, predsjednikom Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore i Ilijom Janovićem, potpredsjednikom Hrvatske građanske inicijative.

Predstavnici Hrvata upoznali su predsjednika Hrvatskoga sabora s trenutačnim stanjem hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori te aktualnim ostvarivanjem manjinskih prava.

Izraženo je zadovoljstvo suradnjom s vodstvom i institucijama Republike Hrvatske i njihovom brigom za položaj Hrvata. Dobra suradnja ostvarena je na brojnim konkretnim projektima, a posebno je naglašeno područje obrazovanja u smislu inicijative za intenziviranjem mogućnosti studiranja crnogorskih studenata u Hrvatskoj.

Predstavnici Hrvata upoznali su predsjednika Hrvatskoga sabora i s aktualnim stanjem nominacije Bokeljske mornarice te proslave sv. Tripuna i kola sv. Tripuna-tradicije bokeljskih Hrvata za UNESCO-ov Popis nematerijalne kulturne baštine kao i s vanjsko-političkim prioritetom Crne Gore – članstvom u EU-u.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Jandroković naglasio je značajan doprinos kroz stoljeća hrvatske nacionalne manjine tradiciji i kulturi Crne Gore te njihovu ulogu važnog mosta između Hrvatske i Crne Gore.

Izrazio je potporu njihovom radu istaknuvši da je briga o hrvatskim manjinama jedna od strateških zadaća Republike Hrvatske, što se očituje i u radu Savjeta za Hrvate izvan Hrvatske i u brojnim projektima koje hrvatska Vlada financira. Zaključno je istaknuo da je Hrvatski sabor otvoren za svaku daljnju vrstu suradnje.