Gotovina i Markač su slobodni! Srušena kompletna optužnica, nije bilo zločinačkog pothvata!

Gotovina i Markač su slobodni! Srušena kompletna optužnica, nije bilo zločinačkog pothvata!
Foto: Screenshot ICTY

Od danas generali Ante Gotovina i Mladen Markač su slobodni ljudi! Godinu i sedam mjeseci nakon što je prvostupanjsko vijeće Haškoga suda osudilo generale Gotovinu i Markača na 24, odnosno 18 godina zatvora za zločine počinjene tijekom i nakon Oluje, danas im je izrićena konačna oslobađajuća presuda.

Branitelji i braniteljske udruge na Trgu bana Jelačića u Zagrebu te u Đurđevcu, gdje su pratili prijenos presude, oduševljeno su pozdravili zaključke Žalbenog vijeća kojima je praktički srušena cijela presuda.

Haški sud naredio je da se Gotovina i Markač odmah puste na slobodu, što su građani na trgovima dočekali s neviđenom euforijom. Svaku riječ suca pratili su burnim pljeskom! Tisuće oduševljenih građana pozdravljaju pobjedu pravde.

Deset dana nisam spavala. Ovo je dan za pamćenje, za cijeli život, izjavila je za supruga Mladena Markača Mirjana nakon izricanja oslobađajuće presude. Ovaj osjećaj je neopisiv -noge mi se tresu i jedva stojim od sreće. Sada je dokazano da naši branitelji nisu zločinci. Hrvatska nije nastala na zločinu i moramo biti ponosni na svoje branitelje, poručila je Mirjana Markač.

Predsjednik Udruge specijalne policije Josip Klemm je nakon što je pročitana odluka pozvao građane na molitvu i izrazio zadovoljstvo oslobađujućom presudom.

Na Trgu bana Jelačića traje veliko slavlje i oduševljenje okupljenih građana i branitelja koji mašu hrvatskim zastavama i ratnim zastavama borbenih postrojba iz Domovinskog rata, a u središtu grada građani trubama iz automobilima pozdravljaju oslobađajuću presudu hrvatskim generalima.

Potporu generalima sinoć i noćas, molitvom i bdijenjima diljem zemlje pružile su tisuće branitelja i građana.

Osim velikog broja novinara, u Haag su stigli i Hrvati iz iseljeništva koji su sinoć ispred zgrade suda zapalili svijeće i u Rotterdamu bili na misi za generale.

Na Trgu bana Jelačića traje veliko slavlje i oduševljenje okupljenih građana i branitelja koji mašu hrvatskim zastavama i ratnim zastavama borbenih postrojba iz Domovinskog rata, a u središtu grada građani trubama iz automobilima pozdravljaju oslobađajuću presudu hrvatskim generalima.

Uz zvonjavu crkvenih zvona, zastave, veselje i pjesmu Zovi samo zovi svi će sokolovi za te život dati mještani Pakoštana, rodnog mjesta generala Ante Gotovine, dočekali su vijest o oslobađajućoj presudi za njihovog generala i generala Markača.

Suci Bog vas blagoslovio, sine moj znala sam da ćeš doći kući neokaljan, govorila je kroz suze teta generala Gotovine Marija Miočev . Mještani se nadaju da će njihov general večaras doći na slavlje u Pakoštene.

I građani Vukovara koji su izravni prijenos iz haške sudnice pratili okupljeni ispod vukovarskog Vodotornja, simbola obrane Vukovara 1991. godine, s oduševljenjem su primili vijest o oslobađajućim presudama. Svi smo danas sretni bez obzira što smo mi Hrvati naivan narod koji često ide pred tuđinska vrata moliti i čekati pravdu. Pravda je ovoga puta zadovoljena iako je velika nepravda počinjena jer su ti ljudi proveli nekoliko godina, nevini, u zatvoru, rekao je vukovarski branitelj Philip Karaula.

Gotovina i Markač su mirno slušali presudu, na galeriji suda oduševljenje

Dok se galerijom Haaškoga suda prolamao pljesak i erupcija oduševljenja nakon što je predsjedavajući Žalbenoga vijeća Theodor Meron objavio odluku suda o oslobađanju dvojice hrvatskih generala, Ante Gotovina i Mladen Markač još uvijek su smireno slušali tijek ročišta.

Tek nakon što je ročište zaključeno i petorica sudaca napustila sudnicu uzbuđenje sa sudske galerije prenijelo se u sudnicu gdje su se dvojica oslobođenih hrvatskih generala počela grliti sa svojim odvjetničkim timovima i tek tada pokazala prve emocije, Gotovina osmjesima a Markaču su se oči zasuzile.

Markačeva supruga Mirjana koja je čitanje pravomoćne presude pratila sa sudske galerije pljeskala je odluci žalbenoga vijeća i grlila se sa članovima svoje obitelji i prijatelja.

Čitanju presude bio je prisutan i Markačev prvi branitelj Miroslav Šeparović vidno ganut oslobađanjem njegova bivšeg klijenta.

Veselje nakon završetka ročišta prenijelo se potom u predvorje Haaškoga suda gdje su predstavnici obrane primali bezbrojne čestitke dok su hrvatski predstavnici dogovarali prebacivanje dvojice oslobođenih generala danas u Hrvatsku.