Gotovina u Zadru: Ne prepuštajmo se malodušju, moramo biti pobjednici i u miru

Zadar je svoj dan i blagdan svetoga Krševana ove godine proslavio posebno svečano, u ozračju posjeta i dočeka generala Ante Gotovine koji je prisustvovao svečanoj sjednici Gradskoga vijeća u zadarskom Hrvatskom narodnom kazalištu.

General Gotovina poručio je iz Zadra da se politikom neće baviti ni na kojoj razini. “To nije moj izbor”, kazao je Gotovina u intervjuu za HRT.

Upitan kako je izdržao razdoblje kada je kao nevin bio proganjan, rekao je da je to bio njegov put, da nije imao drugi izbor, ali da je došao do cilja. Na kraju krajeva pobijedili smo i to je naša zajednička pobjeda, istaknuo je Gotovina, a sve te godine, rekao je, držala ga je vjera, vjera u pobjedu.

Upitan o dojmovima oko dočeka u Zadru, gdje ga je na prepunom Forumu pozdravila mnoštvo građana, kazao je kako je to njihovo zajedničko zadovoljstvo.

“Danas je poseban dan u Zadru, slavimo Dan našega grada i slobodu našeg počasnog građanina generala Ante Gotovine”, poručio je okupljenima gradonačelnik Zadra Zvonimir Vrančić. Generalu Gotovini su zatim Povelju počasnog građanina grada Zadra iz 2001. uručili tadašnji predsjednik Gradskog vijeća Davor Aras i tadašnji gradonačelnik Božidar Kalmeta. Gotovina je dobio i Nagradu grada Zadra iz 2011. godine.

Zahvalivši tadašnjem predsjedniku Gradskoga vijeća Davoru Arasu i svim vijećnicima i Zadranima, general Gotovina je rekao da mu je drago što danas nakon gotovo 12 godina može primiti povelju počasnoga građanina Zadra. Prije svečane sjednice u Domu Zadarske županije generala Gotovinu primio je zadarski župan Stipe Zrilić. Na primanju su bili i svi gradonačelnici i načelnici općina Zadarske županije, njih 34.

Sretan sam jer je Zagreb ljepši nego što je bio kad sam otišao. Zatim sam autocestom stigao u Zadar. Vidio sam kako se razvijamo. Shvatio sam da imamo sve uvjete da stvorimo bolju zemlju za buduće naraštaje,rekao je Gotovina.

Nakon svečanog primanja u županiji general Gotovina sudjelovao je i na svetoj misi koju je u katedrali svete Stošije predvodio predsjednik HBK i zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić. “Hrvatska se ponosi svojim vitezovima i generalima. Zadar je danas uistinu ponosan što se u ovoj zahvalnici pridružio slobodnim glasom slobodni vitez od Pakoštana general Ante Gotovina”, rekao je Puljić.

Na svečanoj sjednici Gradskoj vijeća tradicionalno su u povodu Dana grada uručena javna priznanja. Nagrade za životno djelo primili su dugogodišnji trener zadarskoga veslačkog kluba JadranRomano Bajlo i Vjekoslav Jerolimov. Nagrade grada Zadra dodijeljene su Sveučilištu u Zadru, Središnjem crkvenom gradskom zboru, Ivi Nižiću, Eriku Pavinu i Eriki Krpan, dok je grb grada Zadra uručen Udruzi za športsku rekreaciju “Loptica” Roku Žaji i Božidaru Petaniju.

Uz pjesmu, baklje i mnoštvo hrvatskih zastava, veličanstven doček na prepunom Forumu za generala Gotovinu pripremili su Zadrani, koji su zajedno s tisućama branitelja i suboraca te građanima iz svih dijelova Hrvatske poslušali obraćanje generala Gotovine, njegov najduži govor otkako je u Hrvatskoj.

“Zadre moj, dragi moji prijatelji, čast mi je i zadovoljstvo nakon 12 godina biti ovdje zajedno s vama i proslaviti Dan grada. Zadar je moj grad, naš gradZadar je hrvatski grad koji je kroz svoju burnu povijest bio najjači kada je bilo najteže, a zahvaljujući hrabrim braniteljima izvojevali smo pobjedu. Vojno-redarstvena operacija Oluja, kao i cijeli Domovinski rat pripadaju našoj zajedničkoj svijetloj povijesti. Šesnaestog studenog ove godine međunarodna zajednica, posredstvom Haškog suda je potvrdila – Domovinski rat bio je pravedan”, rekao je general Gotovina te dodao da smo bili pobjednici u ratu, a moramo biti pobjednici i u miru.

Nastavio je: “U Hrvatskoj je svanulo, nova poglavlja hrvatske priče čekaju da ih zajedno napišemo. U godini koja je pred nama zauzet ćemo svoje mjesto za stolom europske obitelji kojoj oduvijek pripadamo. Ne smijemo se prepustiti malodušju, nismo ni 1991. godine, bez hrabrosti ne bismo se obranili i danas ovdje uspravno stajali, rekao je general Gotovina te dodao neka se u Lijepoj Našoj svaki građanin budi s uvjerenjem da je ovo zemlja u kojoj će ostvariti svoje snove, biti idući Luka Modrić u nogometu, maestro Šutej ili Ivan Meštorvić u umjetnosti ili Nikola Tesla u znanosti.”

Na kraju obraćanja general Gotovina je poručio: “Dragi Zadrani, sve je pred nama, sve ovisi o nama, zajedno pišemo novo poglavlje povijesti. U Hrvatskoj je svanulo jutro!”

Potom je pustio bijelu golubicu – simbol mira – te otišao u crkvu sv. Marije gdje je posjetio benediktinke.

Na Forumu je bio među ostalima predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, koji je nazočio i svečanoj sjednici Gradskog vijeća u povodu Dana grada i tamo se pozdravio s generalom Gotovinom.

Letački program izvela je akrobatska skupina Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva “Krila Oluje”. Zabavni program na Forumu nastavljen je Jolinim koncertom. [HRT]