Gotovinini i Markačevi odvjetnici dogovorili zajedničku strategiju

Obrane generala Ante Gotovine i Mladena Markača dogovorile su zajedničku strategiju kako bi srušile teze po kojima su dvojica generala prvostupanjski proglašeni krivima i osuđeni na dugogodišnje zatvorske kazne, eksluzivno doznaje “Vjesnik”.

Obrane su se dogovorile da treba podijeliti posao kako bi bili što efikasniji. “Branitelji Ante Gotovine posebno će se baviti ulogom hrvatskog topništva u mjeri u kojoj je presuda svaljuje na teret generala Gotovine. Kao branitelj generala Markača, preuzeo sam, sa suradnicima, obvezu da u svojoj žalbi obradim problem zločinačkog pohvata koji kompromitira obojicu osuđenika. No, kako je riječ o vrlo zahtjevnom pitanju, u pripremi sam pojačanja braniteljske ekipe. Domaći stručnjaci okupljeni oko ove žalbe trebali bi omogućiti da se taj dio presude obori”, izjavio je za “Vjesnik” Goran Mikuličić, branitelj generala Markača.

No, još nije spreman reći na koje domaće pravne snage računa. Vjerojatno će taj dio posla biti gotov tek nakon sredine svibnja, kad se počne pisati žalba. Do 16. svibnja,aime, braniteljski timovi Ante Gotovine i Mladena Markača moraju Haaškom sudu dostaviti tzv. najavu da će se žaliti na prvostupanjsku presudu u njihovu predmetu. Ta obveza, naravno, tiče se i tužiteljstva pod uvjetom da ono nije zadovoljno nekim odlukama suca Alphonsa Oriea.

“Najava žalbe zapravo je dokument od najviše desetak stranica u kojem se stranke u postupku izjašnjavaju o spremnosti da se žale na prvostupanjsku presudu, te opisuju, ‘ugrubo’, okolnosti koje sud u svojoj odluci nije uzeo u obzir”, kaže Mikuličić, te objašnjava: “Taj dokument nije previše zahtjevan, jer je riječ o tehničkoj strani žalbenog postupka. Mi smo dužni, kao branitelji, navesti samo već spomenutu spremnost na žalbu te glavne točke optužnice koje namjeravamo osporavati.”

Istoga dana, 16. svibnja, ako je najava žalbe uredno podnesena, počinje teći rok od 75 dana tijekom kojeg stranke moraju napisati žalbu koja je mnogo ozbiljniji pravni dokument.

Iskusni haaški odvjetnici smatraju da je žalbena taktika njihovih kolega koji brane Antu Gotovinu i Mladena Markača vrlo dobra. Ponajprije smatraju kako je dobro da su se uloge podijelile pa da Markačevi branitelji pokušavaju žalbom osporiti tzv. zločinački pothvat, a da Gotovinini probaju rušiti presudu na dijelu tzv. topničkih udara.