Grabar-Kitarović otkrila Tuđmanovu bistu: "Ako je itko zaslužio biti ovdje, onda je to on"

tudjman-bista-pantovcak

“Prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman među hrvatskim velikanima u Uredu predsjednice.”

Tu rečenicu i ovu fotografiju objavila je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na svom Facebook profilu.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović obilježila je prvu godinu mandata prijemom za građane u sklopu “Dana otvorenih vrata” te otkrivanjem poprsja prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, rad akademskog kipara Krune Bošnjaka.

Izrazivši zadovoljstvo što je obilježila godinu dana mandata s građankama i građanima, predsjednica Grabar-Kitarović kazala je kako smatra da političarke i političari imaju dužnost boraviti među građanima te slušati njihove ocjene i mišljenja, priopćeno je iz Ureda predsjednice.

“Iznimno su mi bitni ovakvi susreti s vama koji mi daju ohrabrenje i snagu raditi čvrsto na dobrobit naše Domovine”, kazala je Predsjednica.

Isto tako, kazala je kako je uz boravak građana u Uredu predsjednice, danas poseban dan i zbog otkrivanja poprsja prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

“Ako je itko zaslužio da njegovo poprsje bude ovdje, u ovoj kući na Pantovčaku, jest prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman koji je ovdje donosio ključne odluke za budućnost naše Hrvatske u najtežim vremenima“, kazala je Kolinda Grabar-Kitarović. Dodala je kako je njegova politika tada bila politika pomirbe bez koje teško da bismo ostvarili one ciljeve koje smo u međuvremenu ostvarili, oslobodili i izgradili našu samostalnu Hrvatsku.

“Sada je na nama, novoj generaciji, da je povedemo dalje u bolji život za sve nas u Hrvatskoj“, istaknula je i dodala kako se upravo politika zajedništva nastavlja na politiku pomirbe. Kazala je kako politika zajedništva koju zagovara ne znači jednoumlje, već kako ona znači da svi zajedno radimo u cilju boljeg životnog standarda, boljih uvjeta za mlade i djecu kako bi ostali u Hrvatskoj te zajedničko izgrađivanje i postizanje ciljeva gospodarskog i društvenog razvoja naše Domovine.

tudjman-bista-pantovcak-2

tudjman-bista-pantovcak-3

tudjman-bista-pantovcak-5

Otkriveno poprsje dr. Franje Tuđmana rad je akademskog kipara Krune Bošnjaka, osobnog prijatelja prvog hrvatskog predsjednika, dar koji je na Pantovčaku još od 1996. godine, ali nije bio javno izložen.

Poprsje je sada, u Uredu predsjednice Republike, postavljeno uz ostale hrvatske velikane, skulpturu kralja Tomislava i poprsja bana Ivana Mažuranića, biskupa Josipa Jurja Strossmayera, Ante Starčevića, Stjepana Radića te blaženog Alojzija Stepinca.

Foto: Ured predsjednice RH