Građani, oprez, u vrijeme blagdana vrebaju provalnici!

lopovU Zagrebu je u protekla 24 sata zabilježeno 11 provala u kuće i stanove, pa iz policije upozoravaju Zagrepčane da pojačaju oprez i poduzmu mjere samozaštite, budući da su tijekom blagdana i praznika provale učestalije, javlja Hina.

Blagdani, kao i vrijeme odlaska na skijanje, godišnje odmore ili putovanja vrijeme je u kojem je potrebno pojačati oprez i poduzeti neke od mjera samozaštite. Razvijanjem samozaštitne kulture provale se mogu smanjiti, pa i spriječiti, navode u policiji te građane savjetuju da razvijaju dobrosusjedske odnose, zbog čega policija i provodi preventivne akcije “Dobar susjed-siguran stan”.

Osim toga, preporučuju dodatnu mehaničku zaštitu na ulaznim vratima, ali i prozorima te elektronsku zaštitu koja signalizira neovlašten ulazak u stan i također odvraća potencijalnog provalnika.

Napominju da bi bilo dobro i popisati vrijedne tehničke predmete (računala, bicikle, mobitele i sl..) te zapisati njihove serijske brojeve, dok bi za vrijedne stvari, novac i nakit, trebalo ugraditi kućni sef.

“Ukoliko za vrijeme blagdana putujete izvan mjesta stanovanja, vrijedne stvari i nakit pohranite u sefovima ili kod osoba od povjerenja”, napominju u PU zagrebačkoj.