Gradnja Luke u Neumu uvrštena u Strategiju razvoja FBiH

Gradnja velike pomorske luke u blizini Neuma, čiji je najveći zagovornik predsjednik Stranke za BiH Haris Silajdžić, unatoč protivljenju lokalnog stanovništva, nije pala u zaborav. Premda se, zbog pritiska lokalne zajednice, nedostatka novca i kvalitetnog projekta, od gradnje privremeno odustalo, luke Neum ipak se spominje u Strategiji razvoja Federacije BiH 2010.-2020, piše “Večernji list”.

U Strategiji stoji da su obavljene su aktivnosti s švedskom vladom i Ministarstvom prometa i veza BiH oko definiranja koncepta izrade i realizacije projekta pomorske strategije BiH. U okviru toga su završeni projekti “Uspostavljanje osnova za osnivanje pomorske uprave u BiH“ krajem 2007. godine i litografska studija područja Klek-Neum 2008. godine. Pripremljen je i potprojekt formiranja pomorske administracije i registra brodova BiH.

Među strateškim ciljevima u razvoju prometa u vodnom sektoru spominju se donošenje zakona o unutarnjoj i pomorskoj plovidbi BiH, nastavak radova na izradi pomorske strategije BiH, uspostava pomorske uprave BiH i sustav upravljanja vodnim prometom, kao i realizacija odgovarajuće pomorske infrastrukture u Neumu.

Spominje se studija koju su napravili Omer Ajanović iz Ministarstva vanjskih poslova i Nedžad Ajanović, službenik UN-a za hranu i poljoprivredu, koji tvrde da s morskom dubinom od 24 metra Neum ima sve prirodne uvjete za gradnju luke te da, od svih jadranskih luka Neum ima najbližu vezu s riječnom lukom na Savi (u Brčkom), koja vezom s Dunavom predstavlja najrentabilniju prometnu rutu za sve zemlje središnje i jugoistočne Europe.