Haaški sud zatvorio terenske urede u Zagrebu i Prištini

Haaški sud objavio je jučer da zatvara terenske urede u Zagrebu i Prištini, prenio je dopisnik agencije Anadolija. Pojašnjeno je kako je odluka o zatvaranju ureda u Hrvatskoj i na Kosovu donesena u skladu sa strategijom okončanja misije Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY).

Uredi Haaškog suda u Beogradu i Sarajevu ostaju otvoreni kako bi nastavili pružati podršku radu Tribunala.

Glavni sudac ICTY-a Theodor Meron pohvalio je rad ureda u Zagrebu i Prištini kazavši da su “zaposlenici oba ureda godinama radili s najvećom posvećenošću i pružali značajnu podršku radu Tribunala”.

Terensku uredi su blisko surađivali sa civilnim sektorom, žrtvama rata, predstavnicima medija, pravnim subjektima i kompletnom javnošću kako bi pružili točne i istinite podatke o radu Suda.

Na početku djelovanja, Haaški sud je imao šest ureda u zemljama bivše Jugoslavije: u Beogradu, Sarajevu, Zagrebu, Prištini, Banjoj Luci i Skopju. Uredi u Skopju i Banjoj Luci su zatvoreni 2004. i 2007. godine, a zatvaranjem ureda u Zagrebu i Prištini, terensko djelovanje Haaškog tribunala preostalo je još u Sarajevu i Beogradu.

Terenski uredi Haaškog suda imaju ulogu veleposlanstva ICTY-a u zemljama u kojima djeluju i blisko surađuju sa domaćim institucijama u vezi s aktivnostima koje provodi Sud.

Dodatni cilj terenskih ureda je održavanje stabilnih odnosa između ICTY-a i nacionalnih vlada.