Hajdaš Dončić: Davanje sutocesta u koncesiju donosi između 2,4 i 3,2 milijarde eura

hajdas-doncicMinistar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić danas je u Banskim dvorima održao konferenciju za medije o modelu monetizacije javnog duga vezanog uz društva Hrvatske autoceste d.o.o. i Autoceste Rijeke-Zagreb d.d. kroz dodjelu koncesije za upravljanje i održavanje autocesta.

Ministar Hajdaš Dončić podsjetio je da je prošlo godinu dana od odluke Vlade za odabir savjetnika za monetizaciju javnog duga vezano uz operatere autocesta u državnom vlasništvu, Hrvatske autoceste i Autocestu Rijeka-Zagreb, objavljeno je na web stranici Vlade RH.

Kao savjetnika Vlada je angažirala zajednicu ponuditelja koja se sastoji od društva Erste Group Bank AG, društva Deloitte savjetodavne usluge d.o.o., društva Wolf Theiss Rechtsanwälte GmbH – Podružnica Zagreb, te društva za upravljanje autocestama Asfinag International.

Savjetnik je imao zadatak pronaći najbolji model monetizacije, na temelju koncesije, a sukladno ciljevima koji su bili zadani, poslovni savjetnik je predložio Vladi, tj. Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture model koncesije kao najbolji za monetizaciju javnog duga koji se odnosi na Hrvatske autoceste i Autocestu Rijeka-Zagreb.

“To znači da bi do kraja ove godine, sukladno operativnom planu, završili preliminarni razgovori s potencijalnim investitorima, nakon toga slijedi faza slanja neobavezne ponude, pa faza pregovora, i naposljetku faza slanja obvezne ponude”, rekao je ministar i dodao da bi ta financijska transakcija mogla biti dovršena u razdoblju između 9 do 12 mjeseci, ukoliko se zadovolje osnovni ciljevi, tj parametri koji su postavljeni Savjetniku, a samim time i koncesionaru.

“Mi ovdje govorimo o vremenskom roku koji može biti između 30 i 50 godina, govorimo o očekivanom iznosu jednokratne uplate koji, po procjenama, može biti između 2,4 i 3,2 milijarde eura, govorimo o obvezama koncesionara da sukladno pozitivnim propisima RH i izravno primjenjivim direktivama EU u periodu koncesioniranja preuzima kompletno i redovno održavanje, kao i naplatu cestarina. U slučaju porasta godišnjeg prometa na određenim dionicama, bit će obveza izgraditi treću traku, a to je, kao što svi znamo, dionica između Karlovca i Zagreba”, rekao je ministar i dodao da će sadašnja trošarina od 0,6 kuna po litri naftnih derivata koja se plaća HAC-u ostati na raspolaganju za druge infrastrukturne projekte.

Na kraju je Hajdaš Dončić rekao da, zbog velikog kreditnog zaduženja, HAC i ARZ nisu sposobni sami refinancirati svoja dugovanja, bez aktiviranja državnog jamstva. “A zbog porasta javnog duga, što se reflektira kroz preuzimanje duga zdravstva u javni dug, njegova visina je u Hrvatskoj vrlo nepovoljna i time je ograničavajući faktor koji onemogućava nove investicije”, zaključio je ministar.