Hajdaš Dončić: Prihvatite trajektnu liniju; Dubrovčani: To je loše rješenje!

Kada za godinu dana počne primjena schengenskog režima, planiranim neumskim cestovnim koridorom neće moći prolaziti roba vrijedna više od 10.000 eura te žive životinje.

Takva roba prevozit će se trajektnom linijom Ploče-Trpanj. Odlučeno je to na nedavnom sastanku predstavnika Ministarstva prometa i lokalne i regionalne vlasti. To će bitno otežati gospodarski promet našeg juga.

Vožnja na spomenutoj trajektnoj liniji traje čak 50 minuta. Cijena karte za osobni automobil u jednom smjeru je 138 kuna plus putnici, a za kamion iznosi više od 1050 kuna, samo u jednom smjeru. Trajekt u sezoni prometuje sedam puta dnevno, no gužva je velika. Ovim se trajektom, naime, putuje i na Korčulu, najnaseljeniji hrvatski otok. Pelješka je cesta uska i nespremna za pojačan promet.

Prijevoz školjki i ribe postat će skupa avantura o kojoj nitko, čini se, nije vodio računa.

U Devniku HTV-a ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić ponovio je da bi nova trajektna linija Komarna-Brijesta bila najbolje rješenje za povezivanje juga Hrvatske. Još je jednom pozvao Dubrovačko-neretvansku županiju da je prihvati, za što je potrebna izmjena prostornog plana. Vožnja linijom Komarna-Brijesta trajala bi 10 minuta. Rješenje treba naći do 1. srpnja 2013. i ulaska u EU.

No iz Udruge Pelješki most tvrde da su lokalni čelnici, koji su prisustvovali spomenutom sastanku, izabrali najlošije rješenje. Ističu da na sastanku lokalna vlast nije bila zastupljena u potpunosti, izostao je načelnik općine kroz koju će sav promet teći – Općine Janjina. Tvrde kako Trpanj ne može podnijeti ni dosadašnji promet te da će pelješka cesta postati cesta smrti.

Udruga Pelješki most organizirala je i potpisivanje peticije za gradnju mosta. Na Facebooku je više inicijativa i grupa koje su ogorčene ovakvim razvojem događaja, kao i odlukama lokalnih čelnika te nebrigom Vlade i, kako ističu, olakim skidanjem s dnevnog reda ovog problema. [hrt]