HDZ BiH: Bariša Čolak i Marina Pendeš su kandidati za Vijeće ministara

Kandidati HDZ-a BiH za sastav Vijeća ministara BiH, odnosno za pozicije ministra pravde i zamjenika ministra obrane su dosadašnji ministar pravde Bariša Čolak i Marina Pendeš, koja je i u starom sazivu Vijeća ministara BiH obnašala funkciju zamjenice ministra obrane BiH, odlučeno je na sjednici Predsjedništva HDZ-a BiH održanoj jučer u Sarajevu.

Priopćavajući tu odluku, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović istaknuo je odlučnost stranke da u punom kapacitetu podrži rad novog Vijeća ministara BiH, te učini sve kako bi se stabilizirale ukupne prilike u BiH, ostvario ekonomski napredak i ubrzao proces euroatlantskih integracija.

“Ja sam optimističan, ali stvari se same od sebe neće događati, U onoj mjeri u kolikoj mi pomognemo Vijeću ministara u tolikoj mjeri ćemo pomoći i Bosni i Hercegovini kako bi svi građani u nekom razumnom vremenu osjetili neki napredak”, rekao je Čović.

Čović je rekao da je neophodno zaboraviti ono što je opterećivalo odnose u BiH nakon izbora i krenuti odlučno naprijed. Naglasio je kako su među prioritetima stranačkog angažmana izmjene Izbornog zakona i Ustava BiH, “jer je to jedini način da stabiliziramo odnose u BiH i da više nikada nemamo situaciju da čekamo 15 mjeseci na uspostavu vlasti”.

Izrazivši uvjerenje da će sporazum šest stranaka u potpunosti biti ispoštovan u svim segmentima, koji se tiču državnog proračuna, dvaju zakona (zakona o popisu stanovništva i zakona o državnoj pomoći) i uspostave novog saziva Vijeća ministara, Čović je kazao kako treba raditi na uvezivanju svih razina vlasti u BiH.

U tom kontekstu, ponovio je da će HDZ BiH i nadalje inzistirati na rekonstrukciji Federalne vlade, ali da to nije uvjet za funkcioniranje Vijeća ministara BiH, uz opasku da obje entitetske vlade moraju biti izraz volje i izbornog rezultata triju konstitutivnih naroda i svih građana u BiH.