HDZ pretekao SDP, prvi put od dolaska Kukuriku koalicije na vlast

Prvi put od dolaska Kukuriku koalicije na vlast građani više podupiru oporbeni blok predvođen HDZ-om. HDZ-ova koalicija, s kojom ta stranka želi preuzeti vlast, a u sličnoj je formaciji i za EU izbore, preuzela je vodstvo. Uživa potporu 25,1 posto birača, objavio je Dnevnik.hr.

anketa_HDZ_SDP
Dnevnik NOVE TV u redovitom istraživanju Crobarometar, koji provodi Ipsos puls na 968 ispitanika donosi najpreciznije raspoloženje građana po pitanju političkih opcija, ističe Dnevnik.hr.

SDP-ova vladajuća koalicija je pak na potpori od 23,7 posto. Tako je prvi put otkad mjerimo rejtinge dva politička bloka došlo do smjene na vrhu. SDP je u posljednjih 30 dana dvostruko više izgubio nego što je HDZ dobio.

ORaH bi, da su danas parlamentarni izbori, imao 10,2 posto, a Laburisti 10 posto. Savez za Hrvatsku osvaja 6,1 posto, a Nacionalni forum 4,5 posto. Bandićeva bi lista imala 4 posto. Ostale liste osvojile bi 3,3 posto, a neodlučnih je 13,1 posto birača.

HDZ i SDP – prva su i druga politička stranka. HDZ je već drugi mjesec prvi. Istina, razlika je unutar statističke pogreške, no zasigurno to ima veliku psihološku prednost za tu oporbenu stranku. HDZ u ovom mjesecu uživa potporu 19,8, a SDP 19,7 posto birača.

OraH je postao treća politička opcija i stranka koja jedina posljednjih mjeseci ima konstantan rast. Trenutačno uživa potporu 10,8 posto birača. Laburisti su tako nakon nekoliko godina skinuti s trona kao treća snaga i sada imaju 8,8 posto birača.

HDSSB ima potporu od 3 posto, Bandićeva lista 2,8 posto, HSS 2,6, HSP 2,1, HSP Ruže Tomašić 2 posto. Hrast je isto na 2 posto kao i Nacionalni forum. BUZ ima 1,6 posto, a HNS je na 1,5 posto. To je narodnjacima najlošiji rezultat posljednjih godina.

HSU ima 1,5 posto potpore, Hrvatska zora 1,4 posto, Grubišićeva lista 1,3, a HSLS 1,2 posto. IDS je na 0,8, a SDSS na 0,4 posto. Ostale stranke imaju 1,2 posto, a neodlučnih je 13,4 posto.

Predsjednik Josipović od početka mandata je prvi na listama popularnosti. No u travnju je i prvi put s popularnošću manjom od 70 posto. Njegov rad u ovom trenutku podupire 68 posto birača. Nije dramatično, no trend je u laganom padu.

Pad potpore imaju i dvije ključne političke osobe premijer i šef oporbe. Zorana Milanovića pozitivnim ocjenjuje 25 posto birača, a Tomislava Karamarka 17 posto.

Mirela Holy je i dalje druga političarka, ali i ona s blagim padom potpore i mjesec završava sa 63 posto potpore. Dragutin Lesar je s jednim od najlošijih rezultata i sada je na 45 posto potpore. Josip Leko ima potporu od 46 posto birača. Ivan Grubišić ima potporu 43 posto, slijedi Vesna Pusić s 36 posto i njezina potpora je u blagom padu. Ruža Tomašić ima potporu 34 posto birača.

Zoran Milanović je sad pri dnu s 25 posto, slijedi Tomislav Karamarko sa 16 posto i na začelju je Vladimir Šišljagić sa 16 posto potpore.