Hilarry Clinton, nakon BiH, Srbije i Kosova, stigla u posjet Hrvatskoj

Američka državna tajnica Hillary Clinton doputovala je u Zagreb u prvi posjet Hrvatskoj nakon turneje po sjevernoj Africi i zemljama jugoistočne Europe. U zračnoj luci dočekala ju je ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

Iz zračne luke Clinton je krenula u Banske dvore gdje će razgovarati s premijerom Zoranom Milanovićem i s ministricom Pusić, a zatim će je na Pantovčaku primiti predsjednik Republike Ivo Josipović.

Teme razgovora u Zagrebu su uloga Hrvatske koja je cijenjen partner u NATO-u te ulazak Hrvatske u Europsku uniju 2013. kao i gospodarski odnosi, najavio je prošli tjedan State Department.

Clinton u prvi posjet Zagrebu dolazi na kraju turneje po sjeveru Afrike i Balkanu, koja uključuje Alžir, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Kosovo te Albaniju.

U utorak je Clinton u Sarajevu potvrdila američku predanost cjelovitosti Bosne i Hercegovine, a političare ohrabrila da se ujedine i provedu reforme potrebne na putu euroatlantskih integracija.

Poruke ohrabrenja u provedbi reforma uputila je i Beogradu i Prištini pozivajući ih na dijalog bez zahtjeva Srbiji da prizna Kosovo, ali uz poruku da Washington ne podržava promjenu granica u Europi.