Hillary Clinton: "Aplaudiram hrvatskim postignućima"

U povodu završetka hrvatskih pregovora s Europskom unijom, američka državna tajnica Hillary Clinton izdala je priopćenje u kojem stoji: “Današnji dan predstavlja važnu prekretnicu na putu Hrvatske prema članstvu u Europskoj uniji. Dok će se nastaviti rad na reformi institucija hrvatske državne uprave, Sjedinjene Države čestitaju Hrvatskoj na ovom teško izborenom uspjehu.

To je rezultat godina pregovora, mukotrpnog rada i političkog i društvenog žrtvovanja. Hrvatska je primjerom pokazala da europske i euroatlantske integracije nisu samo vrijedni cilj – već i dokučiv – za sve zemlje zapadnog Balkana.

Sjedinjene Države i Europska unija ujedinjeni su u vjerovanju da Europa neće biti potpuna sve dok druge zemlje zapadnog Balkana ne budu pune članice unije. Mi pozdravljamo hrvatsku ponudu da pruži podršku i savjete susjednim zemljama u njihovim kontinuiranim nastojanjima prema europskoj integraciji.

Završavanje pristupnih pregovora za Hrvatsku stvara jedan pozitivni zamah za koji se nadam da će se proširiti cijelom regijom. Aplaudiram hrvatskim postignućima danas i s nestrpljenjem očekujem našu kontinuiranu suradnju.”