Hillary Clinton doputovala u Sarajevo

Američka državna tajnica Hillary Clinton doputovala je sinoć nešto prije ponoći u službeni posjet Bosni i Hercegovini. Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo Clintonovu su dočekali ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj i američki veleposlanik u BiH Patrick Moon.

Posjetom Bosni i Hercegovini pmerička državna tajnica počinje svoju mini turneju, u okviru koje će posjetiti i Srbiju i Kosovo, a boravak u Sarajevu prilika je da se prenesu poruke i očekivanja američke administracije vezano uz situaciju u BiH i području, posebno nakon izbora koji su u toj zemlji provedeni 3. listopada.

Danas će Hillary Clinton službeno otvoriti i novu zgradu američkog veleposlanstva u BiH na Marijin Dvoru u Sarajevu, a predviđen je i njezin susret s članovima Predsjedništva BiH te razgovor sa studentima.

Očekuje se da će H. Clinton tijekom susreta s političkim liderima u BiH još jednom naglasiti spremnost SAD-a da pomogne euroatlantskoj integraciji zemlje, ali i podsjetiti na obaveze koje BiH mora sama realizirati.

Kako je izjavio zamjenik američke državne tajnice James Steinberg, u State Departmentu vide određene pozitivne trendove na političkoj pozornici u BiH, te se u Washingtonu nadaju skorom poslijeizbornom formiranju institucija vlasti, koje će moći donijeti važne odluke o pristupanju zemlje euroatlantskim integracijama.

“Ovo je prilika da se formira nova vlada i prilika da progresivne snage krenu naprijed, da iskoriste proces formiranja vlasti, da se međusobno povežu i definiraju strategiju. Mi ohrabrujemo sve stranke da razmisle o tome kako buduća vlast može pridonijeti boljoj budućnosti njihova naroda”, rekao je Steinberg, kako ga je prenio Glas Amerike, a u povodu posjeta Hillary Clinton Bosni i Hercegovini.

Javnost posebno zanima kakav će stav SAD zauzeti vezano uz razgovore o ustavnim promjenama u BiH. Upravo je Steinberg bio dio američko-europskog dvojca koji je tijekom tzv. butmirske inicijative pokušao uvjeriti bosanskohercegovačke lidere u nužnost kompromisa o novim ustavnim rješenjima u BiH.

Jasno je da H. Clinton neće u Sarajevo donijeti cjelovit prijedlog nekog novog ustavnog paketa, ali se očekuje njezina podrška budućem dogovoru bosanskohercegovačkih lidera o tom pitanju.