Hillary Clinton: Hrvatska je lider u jugoistočnoj Europi

Hrvatska je lider u jugoistočnoj Europi i punopravni član transatlanske zajednice s kojim će Sjedinjene Države zajednički raditi na rješavanju globalnih problema, izjavila je Američka državna tajnica Hillary Clinton u srijedu u Washingtonu uoči sastanka s hrvatskom ministricom vanjskih poslova Vesnom Pusić.

Naglasila je kako Sjedinjene Države snažno podupiru “brojne reforme koje je Hrvatska poduzela kako bi postala punopravna članica transatlanske zajednice”.

“Pozdravljamo napredak Hrvatske na putu prema EU-u i vodeću ulogu koju ima u regiji”, rekla je američka državna tajnica u zajedničkom obraćanju novinarima s Vesnom Pusić u State Departmentu te dodala: “Zajednički rad na rješavanju preostalih problema ostaje trajan izazov i zato vam želim dobrodošlicu u State Department.”

Ministrica Pusić je zahvalila SAD-u na stalnoj pomoći u izgradnji funkcionalne države i društva, rješavanju problema i potpori Hrvatskoj na putu prema Europskoj uniji.

“Pomagali ste nam od samog početka i nadam se da vidite rezultate te pomoći”, rekla je Pusić i istaknula da Hrvatska može pridonijeti stabilizaciji cijele regije, što je zajednički američki i hrvatski interes.

Vesna Pusić je prva visoka dužnosnica nove hrvatske vlade koja je pozvana u Washington, nepuna tri mjeseca od formiranja koalicijske vlade što se tumači kao priznanje Hrvatskoj i potvrda važnosti koju američka administracija pridaje odnosima sa Zagrebom.

Dvije ministrice razgovarale su o stanju u regiji, zajedničkoj inicijativi za jačanje civilne komponente u operacijama NATO-a i ukidanju američkih viza za hrvatske građane.

“Na tome (ukidanju viza) treba raditi, surađivati s Kongresom i podizati kriterije u Hrvatskoj. Ne samo zbog ukidanja viza, nego i zbog spremnosti za funkcioniranje u Schengenskom režimu«, rekla je Pusić.

Hrvatska ispunjava većinu kriterija za ukidanje viza, ali je problem visoki postotak odbijenih zahtjeva od 6,3 posto, dvostruko više od dopuštenih 3 posto. Vizni režim u nadležnosti je Kongresa koji upravo raspravlja o zakonu koji bi dopustio izuzetak od pravila i individualnu procjenu svake pojedine zemlje.

O ukidanju viza Pusić je u utorak razgovarala s demokratskim i republikanskim kongresnicima, članovima Hrvatskog kongresnog kluba i demokratskim senatorom hrvatskog podrijetla Markom Begichem, koji su obećali pomoć u tome postupku.