HRVASKI DRAGOVOLJCI STIGLI U UKRAJINU: Već su na ratištu, na putu su još dvije skupine!

Foto: Screenshot

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij uputio je preko društvenih mreža poziv ljudima širom svijeta da dođu i da se bore rame uz rame s Ukrajincima protiv ruske invazije. Za sve strance koji se uključe u rat formirana je zasebna jedinica boraca.

Za Večernji list s graničnog prijelaza Letenye javio se dragovoljac M.P. (podaci poznati redakciji) i opisao situaciju koja ih je tamo dočekala, kao i motive zbog kojih su krenuli na bojišnicu.

Kazao je da su prvi hrvatski dragovoljci u Ukrajinu ušli prekjučer tijekom jutra.

“Ponukalo me to što je Ukrajina među prvima priznala našu zemlju dok smo se borili za slobodu. Ukrajina nam je pomogla 1991. godine, ali pomogla nam je i nakon potresa u Zagrebu i na Banovini. To je čin zbog kojeg idemo pomoći Ukrajincima u ratu i u bojišnim djelovanjima. Ovaj rat neće stati na Ukrajini, ne vjerujem u to”, izjavio je dragovoljac koji je u maloj skupini i uz nekoliko volontera krenuo u proboj za Ukrajinu.

“Drugi hrvatski vojnici su već u Ukrajini, to je važna napomena. Jučer je prvi transport vojnika otišao za Ukrajinu, danas dolaze još dvije ekipe – jedna iz Splita, druga iz Zadra, treća čak iz Osijeka”, poručio je.

Nekadašnji vođa BBB-a Denis Šeler, koji je šest godina ratovao u Ukrajini u bataljunu Azov, organizira prikupljanje pomoći u Zvonimirovoj ulici 23 u Zagrebu. U izjavi za Večernji list je pozvao sve koji žele ratovati u Ukrajini da se jave ambasadi Ukrajine.

“Pozivam gospodu veterane i vojnike s vojnim iskustvom u zbor! Svi koji su dosad kontaktirali veleposlanstvo bit će kontaktirani tijekom dana i dobit će sve potrebite informacije. Idem na čelu grupe koja je spremna ići u rat, a sve ostale molim da kupuju i doniraju svu moguću opremu koju mogu dati, od odora, pancirki, kaciga pa do prve pomoći”, poručio je Šeler.