Hrvate u Gradačcu ne žele popisati

popis-stanovnistva-655
Hrvati u općini Gradačac upoznali su sve nadležne institucije s nelegalnim radnjama tijekom popisa stanovništva u ovoj općini.

Popisivači ne žele popisati članove kućanstva u okviru jednog kućanstva ako nisu fizički nazočni, bez obzira što popisu nazoči jedan član kućanstva (slučaj obitelji Marinko Šestan, Marko Josić i Danijela Josić i mnogi drugi koji nisu ni prijavili ovakve radnje).

Popisivači ne dolaze dva puta

– Pokušali smo pisati takve osobe jer nismo nalazili drugi izlaz, ali predsjednik općinskog povjerenstva Ferid Durmišević je rekao da je to protuzakonito. Popisivači dođu jednom u kućanstvo i ako nema domaćina oni više ne dolaze jer takve upute imaju od predsjednika općinskog povjerenstva. Građani dolaze u općinsko povjerenstvo da se sami jave, oni im zakazuju termine, građani se vraćaju kući i čekaju kada će im doći – rekli su nam naši sugovornici.

Zanimljivo je kako su pojedini popisivači napustili posao usred popisa, a instruktori tvrde kako nema problema jer su oni obavili svoj posao.

Popisivač otišao na fakultet

– Jedan popisivač nije popisao cijelo područje prema Zakonu o popisu (samo jednom je bio na pojedinim adresama), a predsjednik općinskog povjerenstva ga je pustio na fakultet u Graz rekavši meni kako je popisivač svoje završio, a tko nije popisan neka se javi u općinu da dobije termin kada će mu popisivač doći. Hrvati su ogorčeni na odnos popisivača, instruktora pa evo i ja na kraju s predsjednikom općinskog povjerenstva koji odbija bilo kakav prigovor i kaže da oni odlučuju kako će popisati i koga. Na drugoj strani dobivamo informacije, i sam izravno slušam od popisivača, kako se u pojedinim MZ gdje žive Bošnjaci popisuju i obitelji koje su u prekooceanskim zemljama i nemaju nikoga u BiH i nisu dolazili u poslednjih nekoliko godina – zaključili su naši sugovornici i pozvali na istragu slučaja.

Izvor: Večernji list