Hrvati su europski prvaci u čitanju novina na internetu!

Građani Hrvatske s internetskim pristupom prava su avangarda za svoje (uskoro) sugrađane u Europskoj uniji kad je riječ o čitanju on-line vijesti i novina.

Kako pokazuju podaci Eurostata iz istraživanja za posljednja tri mjeseca, 61 posto korisnika interneta je u 27 zemalja Unije koristilo web za čitanje vijesti i novina, dok se u isto vrijeme u tu svrhu internet koristilo čak 85 posto građana Hrvatske, piše Novi list.

Po on-line informiranju, dakle, Hrvatska je u samom europskom vrhu, tek malo ispod balitičkih zemalja (najviše Litva sa 92 posto) i Mađarske, a daleko, daleko iznad posljednje plasirane Francuske, zemlje s izrazitom tradicijom tiskanih medija (38 posto).

Kod svih ostalih promatranih kategorija: internet bankarstva, objavljivanja na društvenim mrežama, informiranja o putovanjima i smještaju, te kreiranja web-stranica ili bloga, Hrvati web koriste ili manje ili na razini europskog prosjeka.

Nažalost, Hrvatska je ispod europskih standarda po brojki inetrnetskih priključaka i širokopojasnog interneta. Dok u EU 76 posto kućanstava ima pristup internetu, a 72 posto su širokopojasni priključci, u Hrvatskoj je on-line 66 posto kućanstva, a 60 posto ima širokopojasni priključak.

Najumreženija zemlja EU-a je Nizozemska (94 posto, Island koji je izvan EU ima 95 posto priključaka), dok je širokopojasni internet najrasprostranjeniji u Švedskoj (87 posto, Island 91 posto), piše Novi list.