HRVATI U BOLIVIJSKOJ VLADI: Novi ministri vanjskih i unutarnjih poslova podrijetlom su iz Hrvatske!

Karen Longaric Rodriguez
Karen Longaric Rodriguez | Foto: Screenshot / Facebook

Nakon što je Evo Morales, dugogodišnji predsjednik Bolivije, zbog neuspjelog pokušaja namještanja rezultata predsjedničkih izbora, pobjegao u Meksiko, na položaje ministara unutarnjih i vanjskih poslova u ovoj latinoameričkoj državi postavljeni su Arturo Murillo-Prijic i Karen Longaric Rodriguez, oboje potomci hrvatskih iseljenika.

Oni su prije desetak dana imenovani u tamošnju vladu koja nema izborni demokratski legitimitet jer je formirana uz pomoć vojske. Ubrzo nakon toga privremena vlada Bolivije podnijela je kaznenu prijavu protiv nedavno zbačenog ljevičarskog predsjednika Eva Moralesa zbog terorizma i poticanja na pobunu, a u tome glavnu ulogu ima Murillo Prijic, sin Bolivijca i Hrvatice, piše Jutarnji list.

Murillo je izjavio da se optužnica zasniva na snimci na kojoj se navodno čuje kako Morales koordinira blokade tijekom prosvjeda u Boliviji i pojasnio da vlada traži maksimalnu kaznu, od 15 do 20 godina zatvora. Evo Morales je iz egzila u Mexico Cityju kratko uzvratio da je snimak zapravo “montaža”.

Sve ovo događa se nakon što je potpredsjednica Senata, 52-godišnja konzervativka Jeanine Anez, stupila na predsjedničku dužnost. Prije toga su Morales i Alvaro Garcia, potpredsjednik Bolivije, podnijeli ostavke suočeni s pritiscima i protestima zbog optužbi za prijevaru na izborima 20. listopada, na kojima je pobijedio dugogodišnji lider Bolivije. No, suočen s uličnim protestima i nasiljem, pritiscima iz inozemstva i naposljetku odbijanjem poslušnosti vojske i policije, odlučio je otići jer je Boliviji prijetio građanski rat.

Jeanine Anez, koja je obećala da će brzo provesti nove izbore i vratiti mir u podijeljenu zemlju, odmah se počela udaljavati od Moralesovih politika i najprije je protjerala dužnosnike Venezuele, a saveznike potražila u Brazilu i SAD-u. Usput je svojem prethodniku poslala znakovitu poruku o tome što može očekivati ako se pokuša vratiti:

“Evo Morales je sam otišao u Meksiko i ako će se vratiti u Boliviju, mora znati da će odgovarati pravosuđu. Postoji izborni prekršaj i brojne optužbe za korupciju u njegovoj vladi”, rekla je Jeanine Anez tijekom prvog susreta sa stranim novinarima.

Jedna od njezinih prvih odluka bilo je imenovanje Karen Longaric novom bolivijskom šeficom diplomacije. Karen Longaric je hrvatskih korijena, djed joj je Ivan Longarić Brozović iz Selca, a po zanimanju je odvjetnica, stručnjakinja za vanjsku politiku i vanjskopolitičke odnose.

Iza sebe ima uspješnu karijeru. Studirala je pravo na Sveučilištu Mayor de San Andrés u La Pazu, a na Sveučilištu u Havani doktorirala je međunarodno pravo. Bila je akademska direktorica Sveučilišta Andina Simón Bolívar u La Pazu, izvršna direktorica međunarodnog instituta za integraciju sporazuma Andrés Bello i glavna direktorica međunarodnih organizacija, pravnih poslova i međunarodnih ugovora u Ministarstvu vanjskih poslova Bolivije. Redovita je profesorica međunarodnoga javnog prava i međunarodne arbitraže na Sveučilištu San Andrés u La Pazu, o čemu je izdala više knjiga.

Međutim, ipak je u prvi plan izbio 55-godišnji Arturo Murillo, donedavni senator u Cochabambi, gradu u središnjoj Boliviji, koji se u posljednja dva mjeseca etablirao kao jedan od najvećih Moralesovih kritičara. Već je tada Moralesa javno optužio da je prekršio referendumsku odluku Bolivijaca i protuustavnim djelovanjem izazvao krizu.

Sada je Murillo ministar unutarnjih poslova, a ne poluanonimni senator iz Cochabambe, i njegove riječi imaju puno veću težinu nego prije tridesetak dana. Iz desničarske vlade koja je preuzela vlast najavljuju kako bi Evo Morales mogao ostatak života provesti iza rešetaka. Dakako, ako se usudi vratiti u Boliviju.

Murillo je javno optužio svrgnutog predsjednika da je svojim ljevičarskim pristašama naredio da zatvore prilaze gradovima koji ga ne podržavaju te tako izazovu nestašice hrane i energenata. “Imamo snimku na kojoj se čuju ove zapovijedi. To je terorizam koji zaslužuje maksimalnu zatvorsku kaznu u trajanju od 30 godina. Svi teroristi moraju provesti ostatak života u zatvoru, pa i Evo Morales. Dapače, još je gore kada bivši predsjednik zagovara terorističke akcije, jer on ima utjecaj na dio ljudi i zato njega treba osuditi na dvostruku robiju”, najavio je Murillo u razgovoru za Guardian.