Hrvati u dramatičnoj akciji helikopterima iz Kabula izvukli 38 vojnika

Osamnaest pripadnika Hrvatske vojske u utorak se u izuzetno kompliciranim uvjetima uspjelo izvući iz Kabula i napustiti Afganistan. Osim hrvatskih vojnika, u akciji su bili i njihovi kolege iz Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Albanije, objavio je Jutarnji list.

U izvlačenju njih ukupno 38 glavnu ulogu imali su hrvatski piloti koji su, za razliku od američkih, pristali letjeti usprkos velikom sigurnosnom riziku.

Riječ je o vojnim policajcima koji su kao instruktori radili u školi Vojne policije u Kabulu u kojoj su Hrvati i inače najzastupljeniji u instruktorskom kadru.

U Afganistanu je u ovom trenutku izuzetno napeta sigurnosna situacija zbog prosvjeda lokalnog stanovništva protiv filma “Nevinost muslimana” i pripadnici međunarodnih snaga, kao i njihove baze, stalna su meta terorističkih napada.

Zbog toga je zapovjedništvo NATO-a u Kabulu sigurnosne mjere podiglo na najveću moguću razinu. Kako bi se zaštitili od eventualnih napada, ulicama Kabula patrolira iznimno mali broj međunarodnih vojnika. Hrvatski vojnici, primjerice, imaju potpunu zabranu izlaska na ulice.

Koliko je stanje opasno najbolje govori podatak da su američki helikopteri u bazi Bagram spušteni na zemlju i zabranjeno im je polijetanje, što je i prouzročilo problem u transportu hrvatskih i ostalih vojnika iz Kabula.

Amerikanci su razmatrali mogućnost prebacivanja oklopnim vozilima kroz Kabul, ali se od toga brzo odustalo jer bi kolona oklopnjaka bila prelaka meta teroristima. Analizirane su sve moguće varijante transporta, ali jedna za drugom proglašavane su sigurnosno neizvedivima.

Tada su se u hrvatskom zapovjedništvu misije sjetili da na aerodromu u Kabulu hrvatski instruktori letenja helikopterima uvježbavaju afganistanke vojnike.

Zatražena je pomoć i počelo se razmišljati mogu li oni izvući hrvatske vojnike iz Kabula. Prema informacijama dostupnim Jutarnjem listu, hrvatski zapovjednici na kabulskom aerodromu razletjeli su se na sve strane da bi pomogli kolegama.

U nekoliko sati uspjeli su od afganistanke vojske posuditi transportni helikopter Mi17 i od afganistanskih vlasti dobiti sve dozvole za polijetanje.

Da stvar bude bolja, američko zapovjedništvo dalo je dozvolu da njihovi vojnici polete s hrvatskim pilotima i pruže osiguranje. Tako su američki vojnici na vratima helikoptera sa strojnicima budno pazili što se događa na tlu.

Riječ je o izuzetno opasnoj misiji jer je helikopter letio nisko i bio je laka meta mogućeg napada iz ručnih raketnih bacača.

No hrvatski su piloti čvrsto odlučili izvući kolege iz Kabula. Prebacivanje u bazu Bagram obavljeno je u dva leta i trajalo je ukupno pola sata. Nakon dolaska u Bagram vojnici su prebačeni u transportni avion te su poletjeli prema Kirgistanu i dalje prema svojim matičnim zemljama.