Hrvatima pripalo samo pet od 80 fordova dodijeljenih ratnim vojnim invalidima

U okviru projekta podjele automobila za RVI 100 posto I grupe koji provodi Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida u četvrtak su u Sarajevu uručeni ključevi 80 automobila “ford focus wagon” za 100 posto ratne vojne invalide I grupe.

Večernji list piše da je na popisu invalida kojima je automobil pripao 75 Bošnjaka i pet Hrvata, napominjući da je popis je sastavilo povjerenstvo kojm je na čelu Nafija Kurtić, a suglasnost je potpisao ministar Zukan Helez.

“Ovo je samo još jedan pokazatelj što Helez smatra pod pojmom ravnopravnost. Radi se o još jednom grubom kršenju prava hrvatskih stradalnika i torturama koje moramo prolaziti i nakon svega što smo prošli tijekom rata”, poručuju iz hrvatskih udruga koje su proistekle iz Domovinskog rata.

Oglasila se i Hrvatska seljačka stranka, ističući da “sukladno Daytonskom sporazumu omjer pripadnika vojske Federacije i raspodjela sredstava između branitelja iz bivše vojne komponente HVO-a i bivše vojne komponente A BiH se ima rasporediti u omjeru 1:2,3”.

“Ovo, također, nije prvi slučaj brutalne segregacije Hrvata i bivših pripadnika HVO-a prigodom dodjele vozila ako imamo u vidu kako je isto ministarstvo krajem 2008.godine, u vrijeme ministra Zahida Crnkića dodijelilo 150 ‘škoda octavia’ od kojih je 12 išlo u ruke hrvatskih ratnih stradalnika. Tada je HSS upozoravao kako je omjer raspodjele 1:12,5 te kako hrvatske stranke to više nikada ne smiju dopustiti, a trenutačni ministar Helez je taj omjer dodatno podigao u korist Bošnjaka, a hrvatske stranke i dalje šute”, ističu iz HSS-a.

Pozvali su hrvatske predstavnike u federalnoj Vladi da se usprotive ovakvoj politici te da svojim zalaganjem isprave nepravdu koja se nanosi hrvatskim braniteljima. Također, HSS zahtjeva da nakon idućih izbora Ministarstvo za pitanja branitelja Federacije Bosne i Hercegovine pripadne hrvatskim kadrovima.