Hrvatska će iz biračkog popisa izbrisano 300.000 imena, uglavnom iz dijaspore

Hrvatska će ubuduće imati oko 300.000 birača manje nego što ih ima sada. Posljedica je to novog Zakona o registru birača kojeg je Vlada s današnje sjednice poslala na saborske klupe.

Tim se zakonom, objasnio je ministar uprave Arsen Bauk, nastoji uvesti reda u nesređene biračke popise, posebno u dijaspori, izvještava Jutarnji list.

Riječ je o tome da će se hrvatski državljani koji žive u inozemstvu morat će se uoči svakih izbora registrirati, pa će iz tog dijela biračkog korpusa otpasti mrtvi, koji su dosad uredno stajali u biračkim spiskovima. Posljedica toga, tvrdi Bauk, bit će i smanjenje broja stvarnih glasača u dijaspori, kojih je sada službeno oko 450.000.

Promjene se tiči i birača u Hrvatskoj, budući da će oni koji ovdje stvarno ne žive biti brisani iz evidencije. U svakom slučaju, ističe Bauk, na jednoj adresi više neće moći biti prijavljeno 40 ili 50 glasača.

S druge strane, državljani članica EU koji ispunjavaju biračko pravo u Hrvatskoj, na temelju novog zakona moći će ga i ostvariti.

“Umjesto 4.100.000 birača u popisu, imali bismo ih oko 3.800.000, možda čak i nešto manje”, procijenio je Bauk.

Sve će to biti moguće zahvaljujući uvođenju registra birača kao jedinstvene elektroničke baze podataka.