Hrvatska će od Izraela kupiti 12 rabljenih borbenih zrakoplova F16

Hrvatska će kupiti 12 izraelskih, rabljenih bojnih zrakoplova F-16 – odlučio je državni vrh u Banskim dvorima. U užem izboru bili su i novi, ali znatno skuplji švedski Grippeni.

Nekoliko mjeseci trajale su odgode i dodatne analize ponuda, a konačna odluka donesena je danas, na 11. sjednice Vijeća za obranu.

Nakon te sjednice predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik Vlade Andrej Plenković dali su izjavu za medije te objavili što je odlučeno.

Predsjednica Grabar-Kitarović kazala je da je Vijeće za obranu prihvatilo mišljenje i preporuke Stručnog tima Ministarstva obrane Republike Hrvatske kako je najpovoljnija ponuda za višenamjenski borbeni avion ponuda Države Izrael. Dodala je da je odluka donesena jednoglasno.

“Razmotrili smo sve elemente koji su predstavljeni, od financijskih aspekata do potreba Hrvatske. Odluka je donesena odgovorno, vodeći računa o nacionalnim interesima, našim potreba i mogućnostima, ali isto tako i o cjelokupnom razvoju i stanju u Hrvatskoj”, rekla je predsjednica.

Predsjednik Vlade Plenković zahvalio je Stručnom timu Ministarstva obrane koji je proveo cijeli postupak javne nabave na koncepciji Vlada – Vlada.

Kazao je da su se proteklih mjeseci analizirali svi aspekti ponuda koje su dostavljene u Ministarstvo obrane, od tehničkih, stručnih, do financijskih i strateških.

“Smatram da je ovaj odabir na konsenzualan način plod jedne odgovorne procedure, uz punu svijest da je ovo strateški gledano dugoročna odluka za jačanje hrvatskih Oružanih snaga i za stvaranje novih sposobnosti hrvatskoga zrakoplovstva, čime ćemo u potpunosti moći ispuniti zadaće iz danas predstavljenog Strateškog pregleda obrane, kao i za našu ulogu odgovorne saveznice u okviru Sjevernoatlantskog saveza i partnerice u okviru Europske unije”, poručio je predsjednik Vlade.