Hrvatska daruje SAD-u 1200 jurišnih pušaka kalašnjikov AK-74

Sukladno odluci NATO-a da u idućim godinama države članice same procjenjuju s koliko će vojnika sudjelovati u mirovnoj operaciji ISAF u Afganistanu, hrvatska Vlada danas je odlučila smanjiti taj broj za 50 vojnika u prvom razdoblju 2013. godine, te za još 100 u drugom razdoblju.

Zamjenica ministra obrane Višnja Tafra izvijestila je da u prošloj i ovoj godini u Afganistanu, sukladno odluci Hrvatskog sabora, sudjeluje do 350 pripadnika hrvatskih Oružanih snaga. No, napomenula je, NATO je najavio snažnije uključivanje afganistanskih vojno-sigurnosnih snaga u operativne zadaće, a slijedom toga državama članicama ostavljeno je na procjenu koliko će vojnika upućivati u tu operaciju.

Po danas prihvaćenoj Odluci o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga RH u operaciji ISAF, Hrvatska bi od 1. siječnja do 30. travnja iduće godine u Afganistan, uz mogućnost rotacije, slala 50 vojnika manje nego do sada, a od 1. svibnja do kraja 2013. godine za 100 manje, odnosno najviše do 250 vojnika.

Vlada je Saboru uputila i Izvješće o sudjelovanju pripadnika OSRH u Afganistanu od 1. rujna 2010. do 31. ožujka ove godine – u tom je razdoblju u operaciji ISAF sudjelovalo ukupno 988 hrvatskih vojnika, među kojima su bile i 32 žene, a za što je iz državnog proračuna utrošeno 380 milijuna kuna.

Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić kazala je kako iz diplomatskih krugova u NATO savezu dolaze pohvale i najviše ocjene za angažman hrvatskih vojnika u Afganistanu. “Svaka čast”, poručila je Pusić.

Vlada je odlučila Marinskom korpusu SAD-a darovati 1200 komada jurišnih pušaka AK-47 mađarske proizvodnje za potrebe obuke njihovih pripadnika. Transport oružja, vrijednog oko 445 tisuća kuna bez PDV-a, organizirat će i financirati američki Marinski korpus.

Vlada je prihvatila i Uredbu o javnoj nabavi za potrebe obrane i sigurnosti, a prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić kaže da će se i u toj nabavi ići kao i za nabave u civlilnom sektoru, a izuzetak su radovi i usluge za izričito vojne namjene te sigurnosno osjetljivu opremu gdje će se poštovati europski standardi nabave.